Investitii record la Veolia Iasi. Rezultatul: la Iasi s-au limitat pierderile de caldura iar orasul are un sistem performant si nepoluant de incalzire

0
87

Veolia Energie Iași anunță depășirea nivelului de investiții din contractul de concesiune, de 27.687.000,00 lei, compania realizând, până la finalul anului 2017, investiții în valoare de 30.597.908,22 lei.

Comparativ cu anul 2012, când Veolia a preluat sistemul de termoficare, randamentul global al CET 2 a crescut de la 62,9% la 65,65%, nivelul anual al apei de adaos din rețea raportat la volumul total a scăzut de la 23% la 3,09%, iar gradul de continuitate a furnizării energiei termice a crescut până la 96,6%. Numeroasele proiecte de modernizare și reabilitare care au dus la creșterea randamentului sistemului și la scăderea în mod semnificativ a pierderilor de pe rețea au determinat inclusiv premiera națională din anul 2017, când, în Iași, tariful la gigacalorie pentru populație a scăzut de la 265,00 lei (TVA inclus) la 245,39 lei (TVA inclus).

Investitii de peste 30 milioane lei

La finalul anului 2017, totalul investițiilor realizate de Veolia Energie Iași a depășit 30 de milioane de lei, iar programele de modernizare și reabilitare vor continua și în 2018. Inclusiv în luna martie a acestui an, compania a anunțat finalizarea lucrărilor de reabilitare a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică derulate  de catre Municipiul Iasi, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2017-2019, pe magistrala I, 2xDN 500, între Pod Roș și Podul de Piatră. Lucrarile  vor continua cu reabilitarea a inca 12000 metri de traseu retea primara (in special in  cartierul Dacia, b-ul Mangeron, strazile: Arcu, Calea Chisinaului, Tutora) si inca 12500 metri de  traseu retea secundara (cartierele Tatarasi si Nicolina 1).

Toate aceste lucrari vor limita pierderile de căldură și vor  creste gradul de continuitate a serviciului, implicit  creșterea randamentului sistemului.

Portofoliul Veolia din ultimii ani

Veolia Energie Iași este o soluție și pentru clădirile mari pentru furnizare de agent termic și de apă caldă, în portofoliul de clienți deja racordați la sistemul centralizat de încălzire amintim: hoteluri („Ramada”, „Unirea”, „Moldova”, „Eskada”, „Hampton by Hilton”), centre comerciale („eGros”) sau complexuri de birouri („Deco Dem Natura”, „Tester Business Park”), cât și instituții sanitare (Spitalul CFR, Spitalul Sf Spiridon –Clinica de chirurgie plastica), religioase (Bisericile Sf. Iulian din Tars, Învierea Domnului, Sf. Nicolae), de învățământ (15 creșe, grădinițe, școli și licee), de petrecere a timpului liber (Spa & fitness Vivertine Club, Baia Comunală, Alex Arena), culturale (Ateneul Tătărași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”) sau hale industriale (Rodotex), service-uri auto (Standard Service Company), restaurante (Terasa „Corso”, Terasa „Legend”).

Sistem nepoluant de incalzire

De asemenea, modernitatea și eficiența sistemului de încălzire pe orizontală este subliniată inclusiv de parteneriatele pe care Veolia Energie Iași le-a încheiat cu două ansambluri rezidențiale diferite. Prin această variantă, complexurile nu emit gaze poluante sau cu efect de seră în interiorul orașului, oferind, în același timp, rezidenților un sistem modern de încălzire, care poate fi integrat inclusiv în conceptul de Smart House, și care poate fi controlat de la distanță. Toate aceste investiții s-au tradus într-un confort superior pentru clienții Veolia, prin furnizare eficientă de agent termic și apă caldă, la un preț accesibil. Clienții Veolia Energie racordați la sistemul de distribuție pe orizontală și contorizare individuală au avut și în luna februarie, luna cu cele mai friguroase zile ale anului, costuri de încălzire mai mici decât cei cu centrale termice individuale.

Facturi mai mici decat cele din sistemul de incalzire pe gaz

Conform sondajelor lunare, facturile celor racordați la sistemul centralizat de încălzire au fost în mod consecvent mai mici decât facturile celor cu centrale termice individuale, pentru toate lunile de iarnă. În luna februarie, într-un bloc de pe strada Nicolina, numărul 93, ales prin sondaj, consumul mediu pentru clienții Veolia a fost de 271,57 RON, cu 12,7% mai puțin față de locatarii cu centrală individuală, care au plătit 311,08 RON. Mai mult, economia de 40 de lei a celor racordați la sistemul centralizat nu include costurile de reparații și revizii ale centralelor termice.

De asemenea, sistemul modern Veolia permite clienților săi un control direct asupra costurilor prin contorul individual montat la intrare in apartament și a temperaturii ambientale prin termostatul de ambient. În plus, sistemul garantează independență față de vecini, eliminarea riscurilor de scurgeri de gaze ori explozii asociate centralelor individuale, dar și stabilitate a prețului pentru energia termică, față de creșterea constantă a prețului gazului.

Investitii de viitor

În 2018, Veolia Energie Iași își propune să continue creșterea eficienței globale a sistemului de termoficare al orașului, dar și creșterea calității serviciului la clientul final prin modernizarea sursei de producere în cogenerare din CET 1, reabilitarea rețelelor termice, programe de reabilitare a conductelor din subsolurile blocurilor, reabilitare a conductelor de distribuție a apei calde de consum în blocuri, montare de stații de tratare, montare de pompe de recirculare apa caldă și de robineți termostatici, achiziția și montarea de contori de energie termică cu citire la distanță.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here