Irina-Mălina Strugaru, studentă la Facultatea de Fizică, va reprezenta UAIC la finala națională FameLab

0
88

Irina-Mălina Strugaru, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost selectată vineri, 16 aprilie 2021, în cadrul unui eveniment online, să reprezinte UAIC la finala națională a competiției internaționale FameLab, una dintre cele mai importante competiții de comunicare a științei din lume.
La selecția regională organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și British Council România s-au înscris 3 concurenți. Aceștia au avut la dispoziție doar 3 minute pentru a fascina juriul cu o prezentare a unui subiect științific, fără a se folosi de prezentări tip PowerPoint sau alte resurse media.
Prezentările concurenților au fost evaluate de juriul selecției regionale FameLab în baza a trei criterii: conținut, claritate și carismă. Astfel, câștigătoarea semifinalei de la UAIC a reușit să convingă juriul prin prezentarea unei teme despre soft robotics (robotica moale sau flexibilă), despre funcționarea și aplicațiile acestor tehnologii în medicină și în alte domenii de interes.
În anul 2019, Irina-Mălina STRUGARU a obținut locul al II-lea la faza națională a concursului FameLab unde a abordat, într-o manieră originală și accesibilă publicului larg, o temă complexă privind procesele neliniare și de autoorganizare.
„Mi-a plăcut întotdeauna să explic știința altor oameni. Îmi place să cred faptul că, comunicarea științei poate înlătura stereotipurile rigide create în jurul disciplinelor STEM și să îi facă pe cât mai mulți oameni să vadă nu doar frumusețea și distracția experimentelor, dar și să înțeleagă mai bine ce se petrece în spatele acestora. Prin intermediul acestei competiții, îmi doresc să îmi îmbunătățesc abilitățile de prezentare și vorbire în public, dar și să cunosc alți oameni pasionați de știință și să aflu mai multe despre activitatea acestora”, a declarat câștigătoarea selecției regionale.
Locul al II-lea a fost ocupat de Ioana Mihaela NECHIFOR, studentă în anul al II-lea la Facultatea de Biologie a UAIC, cu o prezentare despre proprietățile regenerative ale amfibienilor, specia Urodela – Axolotl. Pe locul al III-lea s-a clasat Teodora MATEI, masterandă în cadrul Facultății de Fizică, cu o prezentare despre caleidoscop, o incursiune în legile fizicii optice.
Juriul competiției a fost format din prof. univ. dr. habil. Luminița BEJENARU – Facultatea de Biologie, conf. univ. dr. habil. Ionuț TOPALĂ, prodecan al Facultății de Fizică și câștigător al competiției FameLab 2009 și lect. univ. dr. Iustinian Gabriel BEJAN – Facultatea de Chimie, iar moderatorul evenimentului a fost dr. Vlad-Alexandru LUKACS, asistent cercetător în cadrul Facultății de Fizică și câștigător al competiției naționale FameLab 2013. De asemenea, din partea British Council Romania au fost prezenți la eveniment Nigel BELLINGHAM, Country Director și Gabriel IVAN, Project Manager Higher Education and Science.
Finala națională a competiției FameLab România va avea loc în luna mai a acestui an.
Concurenții din finala națională vor beneficia de un masterclass de comunicare susținut de specialiști din Marea Britanie și România, iar câștigătorul va avea ocazia de a reprezenta țara la finala mondială FameLab International, organizată în toamna acestui an.
Organizată în peste 20 de țări și cu o rețea de peste 10 000 de studenți, cercetători sau profesioniști în discipline STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) din universități, organizații și centre de cercetare din întreaga lume, competiția FameLab urmărește să le ofere o voce pe scena globală pasionaților de știință care doresc să comunice rezultatele activității de cercetare către publicul larg, pentru a promova astfel înțelegerea și susținerea cercetării și a reduce decalajele în educația științifică.
În România, competiția se află la a XII-a ediție și este organizată de British Council și Cheltenham Science Festival, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și alte universități și organizații de știință partenere din țară.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here