Istoria Iașului este în doliu! Sorin Iftimi, ultimul mare istoric al Iasului, a plecat la întâlnirea cu inaintasii

0
58

O veste cumplita s. a abătut peste targul Iașilor! Ultimul mare istoric al Iașului a trecut la cele veșnice. Sorin Iftimi avea doar 56 de ani, dar se născuse inaintea vremurilor. S. a stins pe un pat de spital al secției ATI de la Letcani, in seara zilei de sambata.

Sorin lftimi s-a născut pe 27 septembrie 1965, la Mileanca, judeţul Botoşani. A fost istoric, muzeograf grd. IA, la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iaşi; expert atestat în patrimoniu cultural mobil.

Studii: – 1988-1993 – Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.Examenul de diplomă a fost susţinut în sesiunea iunie 1993, cu nota 10 (media generală 9,66).Lucrarea de diplomă: Ţinutul Iaşilor în Evul Mediu, coordonator prof. univ. dr. Ioan Caproşu.- 1999 a obţinut diploma de muzeograf în urma a trei stagii de pregătire profesională,organizate de Ministerul Culturii (Centrul de Pregătire şi Formare a Personalului din Instituţiile de Cultură).

2006 -devine doctor în istorie, la Facultatea de Istorie-Filosofie-Geografie a Universităţii din Craiova, cu teza ”Curtea Doamnei în Moldova şi Ţara Românească (XV-XIX).” Lucrarea a fost publicată la Editura Istros, Brăila, 2015.

Experienţă profesională:-muzeograf la Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi (martie 1995-decembrie 1999). În primele opt luni a funcţionat la Secţia Etnografie, iar din decembrie 1995 a fost transferat la Secţia Istorie. În perioada mai 1998 – mai 1999 a funcţionat ca şef al Secţiei Istorie- cercetător la Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană Iaşi, de la 1 ianuarie 2000.

– cercetător principal III, din septembrie 2008;

 – din decembrie 2008 muzeograf gr. I, la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal „Moldova” Iaşi.- În anii 2009-2013 a predat un curs (la anul I) privitor la patrimoniul mobil Masterul ”Patrimoniul Mobil şi turism cultural”, organizat de Facultatea de Istorie din Cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi;- A obținut atestatul de expert (nr. 905 din 26.05.2015) în bunuri arheologice și istorico-documentare: istorie modernă; memorialistică, emis de Ministerul Culturii.

Istoricul Sorin Iftimi va fi depus mîine, 15 noiembrie, la prânz, la capela firmei Drăgan, iar marți, între orele 12 și 18, va fi depus la Muzeul Unirii.
Miercuri, la orele 12, va avea loc ceremonia funerară, la biserica cimitirului Sfinții Petru și Pavel.

Drum lin in eternitate și istorie, Sorin Iftimi!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + = 23