Iţele din spatele Dosarului „Raportul”. Toate actele care au stat la baza unui tun orchestrat de Adomnitei&comp au disparut din CJ Iasi

0
65

Aroganţa şi superficialitatea i-au adus pe amândoi, preşedinte şi consilier, la bară pentru prejudicii aduse Consiliului Judeţean. Au băgat mâinile în banii judeţului, ca în cotizaţia de partid, şi nu au dat nicio socoteală contabilă. Decontul risipei bugetare din epoca Adomniţei va veni zilele acestea, la primul termen din procesul pe care Consiliul Judeţean l-a intentat fostului preşedinte al instituţiei, Cristian Adomniţei, şi consilierului său, Răzvan Timofciuc.

„Săriţi cu banii, băieţi!”. Acesta este îndemnul Consiliului Judeţean la adresa a doi dintre cei care dispuneau acum câţiva ani de bugetul judeţului. Megalomania lui Cristian Adomniţei, şi superficialitatea consilierului său, Răzvan Timofciuc, le-au adus acestora două dosare penale. Totul a pornit de la acelaşi celebru Fănel Constantinescu, şeful Auditului din CJ, care l-a înfundat pe Adomniţei şi în Dosarul „Albumul”. În urma unui audit făcut de acesta s-a constatat că rapoartele de activitate pe care Adomniţei le-a făcut pe perioada 2012-2013, nu se regăsesc nici la beneficiari şi nici în actele contabile. „O parte din aceste rapoarte s-au dat la consilieri, la o şedinţă de CJ, dar nu pe bază de semnătură de primire. Nu a existat niciun proces verbal şi atunci când s-a făcut audirul s-a constatat că suma declarată ca fiind consumată pentru efectuarea acestor borşuri, nu s-a regăsit în teren, în fapt”, a declarat Lăcrămioara Vernica, secretarea Consiliului Judeţean Iaşi.raport coperta-1000

S-au topit banii daţi pentru 2100 de exemplare

Pentru editarea rapoartelor de activitate ale lui Adomniţei, Consiliul Judeţean a contractat Tipografia Masterprint. Erau prevăzute un număr de 3000 de rapoarte dar, potrivit auditului intern întocmit de Fănel Constantinescu, din totalul plătit din banii judeţului, s-a dovedit că au fost distribuite doar 900. În afara acestora nu s-a mai descoperit niciun alt exemplar tipărit. Unde s-a topit diferenţa plătită de instituţia judeţului, sau dacă s-au tipărit vreodată cele 2100, cât reprezintă diferenţa, asta urmează să stabilească instanţa de judecată. „Aceste rapoarte nu sunt preluate nici la magazie, acestea fiind duse direct la Timofciuc. El le-a împărţit, dar Dumnezeu ştie cui. Neregăsindu-se în fizic aceste rapoarte, ca să poată fi inventariate, era firesc să se facă un control intern. Angajata de la magazie a spus că pe acolo nu a trecut niciodată astfel de rapoarte. Băiatu (n.r. Răzvan Timofciuc), tinerel- tinerel, dar nici nu a întrebat pe cineva. Nu a contat că-s bani publici. A făcut broşura şi a împarţit-o ca la piaţă. Trebuia trecută printr-un inventar şi acu s-a trezit că nu are cum s-o justifice. E o evidenţă, o procedură, dar ei au făcut asta fără cap, total superficial”, a spus secretara CJ Iaşi.

Au dispărut şi ultimele acte

Practic, dacă cele 2100 de rapoarte care nu se regăsesc nicăieri, ar fi fost într-adevăr tipărite şi distribuite, anchetatorii ar trebuit să facă o reconstituire şi să audieze tot atâţia beneficiari, persoane sau instituţii, prin reprezentanţii legali. „Sunt, totuşi, 4-5 ani de atunci. Acest raport poate nici să nu mai existe nicăieri, poate să fie la gunoi, demult. S-ar putea să fie pe undeva o notă de fundamentare, dar nu s-a mai regăsit nimic pentru că în momentul în care Constantinescu a făcut acel raport, nu mai ştia nimeni, nimic. Când s-a cerut un document, i s-a spus că le-a luat Timofciuc pe toate. Dacă mai există vreun document, ar trebui să se ducă acum în instanţă, să se apere, dacă nu are, nu a avut niciodată”, a spus Vernica.

„E o prostie!”

Acţiunea făcută de Consiliul Judeţean Iaşi la nivelul Judecătoriei Iaşi, pe secţia Comercial, este întreptată împotriva lui Cristian Adomniţei şi a lui Răzvan Timofticiuc, cerându-se de la fiecare dintre ei suma de 17 mii lei reprezentând valoarea prejudiciului.

Valoarea nu e mare, dar Consiliul Judeţean trebuie să îşi recupereze aceste sume care nu pot fi dovedite că au fost cheltuite pentru scopul pentru care au fost alocate. Împotriva celor doi este deschis un dosar pentru pagube produse în bugetul Consiliului Judeţean”, a declarat secretara CJ. La sfârşitul săptămânii trecute, cei doi, prin reprezentaţii lor, au înaintat întâmpinările, urmând ca instanţa să stabilească primul termen în proces. „Nu am înţeles foarte clar care a fost motivarea CJ-ului. Ei spun că nu se justifica cheltuiala aia. E o prostie! O să vedem ce spune instanţa şi o să câştig acolo”, a spus, sigur pe el, Răzvan Timofciuc. Cristian Adomniţei, fostul preşedinte al CJ Iaşi, nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.

Radu SEICARU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here