Joc piramidal într-un nightclub din centrul Iașului. Smart-carduri pentru naivi, in loc de show-uri lesby

0
64

Locatii scumpe, extravagante, asezonate cu hostese dotate cu picioare perfecte si zambete mai largi decat portofele goale ale pensionarilor, dublate de tehnici de manipulare ale unor escroci care promit uciderea saraciei prin inavutiri miraculoase, sunt elementele care fac parte din decorul unui nou joc piramidal care face noi victime la Iasi. Gabi Ghenghea, un ieșean de bună credință, a fost escrocat prin intermediul unui joc piramidal în anul 2013. După 4 ani de refugiu din fața legii și a celor pe care i-a escrocat, artizanul jocului piramidal a revenit în Iași și l-a contactat din nou pe Ghenghea, propunându-i, nici mai mult nici mai puțin, decât o noua teapa. „În 2013 se ocupa de o afacere cu cafea, cu Ganoterma, cum spunea el. Știu doar că îl cheamă Dan și este “expert în after-market”, asta însemnând un sistem piramidal în care te înscrii și toți oamenii pe care îi aduci, un procent din vânzările lor vin la tine. Eu atunci nu m-am înscris, dar am adus la reuniunile astea niște colegi de serviciu. Totul s-a răsuflat în 2013. La sistemul cu cafeaua erau doar 4 milioane, de care m-a țepuit. Acum,  având numărul meu de telefon, mi-a propus o nouă afacere, din Statele Unite, cu Pentagonul, niște abureli”, a spus Gabi Ghenghea . După ce i-a prezentat așa-zisele beneficii pe care le aduce un așa-zis smart-card, piramidalul om de afaceri, descins pe plaiurile mioritice tocmai de peste Ocean, i-a cerut ieșeanului 15 milioane de de lei vechi pentru a se putea înscrie în această nouă rețea piramidală.

Smart-cardul minune

De luni până vineri, Dan cu clica lui organizau câte o prezentare la un night club din zona  Halei Centrale, iar întâlnirile unu la unu aveau loc la o terasă din apropierea unui ansamblu comercial din apropiere. „Prezentările astea sunt foarte bine puse la punct, în sensul că sunt fete tinere, și blonde și brunete, depinde acum ce preferă omul. În momentul în care mi-a prezentat smart-cardul respectiv, mi-a spus că dacă mă înscriu mai repede voi fi printre primii care beneficiază de acest card”, a spus Gabi Ghenghea. Practic, individual s-a substituit unei unități bancare emitente de carduri și înșeală credulii spunându-le că acest card înglobează toate cardurile bancare pe care le are un posibil membru din sistemul său. Mai precis, dacă un membru din rețea are două sau mai multe carduri la mai multe bănci, el le înglobează pe toate într-un smart-card cu acces în cont pe bază de amprentă digitala. “Am văzut un astfel de card după o întâlnire de asta la Babillon, cu sala plină de oameni,  și am observat că nu avea banda magnetică, ca la orice card bancar, ci o folie”, a precizat Gabi Ghenghea.

Escrocherie din om în om

Invitațiile la aceste întâlniri la care se adună în jur de 50 de oameni pe seară se fac din om în om, evitându-se alte canale care le-ar putea lăsa vreo  amprentă identitară. Pentru a da greutate șarlataniei, Dan este însoțit la aceste întâlniri de un grec care vorbește doar în engleză. “Stau câteva săptămâni cu escrocheria asta la Iași și după aia dispar. Ăla e din Grecia, nu-l știe nimeni, cât despre domnu Dan, nu știe nimeni de unde a venit și unde se duce. La el totul e pe fugă, numai vine oleacă și te aburește și imediat dispare”, a mai precizat Gabi Ghenghea.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here