Judetul Iasi, la mana hotilor. Asfaltari la lumina farurilor, paduri furate cu caruta si sate inca neelectrificate, in anul 2016

0
68

Atunci cand institutiile statului isi termina programul, intra in scena hotii, multi platiti chiar de catre acesta fantomatica entitate careia ii simti prezenta doar atunci cand te impoziteaza. Fie ca sunt niste carpiti in cur de prin Slobozia, cu o liota de mucosi cu gurile uscate de foame, ori firme respectabile de constructii, cu contracte beton dar asfalt la fara frecventa, fiecare fura cum a invatat mai bine, unii la contractele de executie din care respecta caietul de sarcini doar pe jumate, altii la carca de lemne furata din padure, ca doar nu or fi mai prosti decat austriecii lui Schweighofer, mai ales ca din padurile de pe dealurile Voinestiului a furat si strabunicul, si bunicul, fura si tata si vor fura si copii si nepotii, vorba cantecului – pana n-o mai ramanea nimic. Din fericire, pamantul asta pare o resursa nesecata pentru toti, caci cu cat il furi si-l ciuntesti, radacini nebanuite il populeaza la loc.
Intr-un astfel de drum prin judetul am trecut si noi, dand nas in nas cu tiganii din Slobozia de Voinesti, care goneau cu 4 atelaje pline ochi cu lemne, semnalizate doar de ochii bidiviilor si dintii tiganilor. Au trecut ca niste fantome pe langa noi, fiind inghititi de intunericul de smoala din padurea Voinestiului. La doi kilometri de mers prin padure, imediat dupa cantonul de la Domnita, aveam sa ne intalnim cu alti hoti. Doua masini de la TED Construct-ul lui Cornel Branza, blocau gratuit un sens de mers, chiar in curba de la cimitir, un utilaj cu cupa, prevazut doar cu un far de cabina, mergea precum un miner beat pe mijlocul drumului, iar la un alt kilometru distanta, o echipa asfalta de zor la lumina chioara a farurilor, precum o talharie la drumul mare.

Un muncitor ne opreste cu un indicator, chiar daca din celalalt sens de mers nu vine nicio masina, ocazie cu care putem vedea graba cu care muncitorii incearca cu disperare sa tina drumul drept, sa nu asfalteze si santurile. E ora 18.30 a zilei de 11 octombrie, iar echipa de la Ted Construct toarna asfaltul la ghici, direct peste vechiul asfalt, nici spalat, nici maturat, nici decapat.
Hotia continua ca intr-un film cu prosti, caci dupa ce l-a prins furand la lucrare, Maricel Popa, cel mai naiv si calare pe interese presedinte de CJ, l-a creditat din nou pe Ted Branza, cu sansa furtului cel de pe urma. Intregul tronson dintre Domnita si Tansa este peticit din greu, iar din loc in loc apar gropi uriase acoperite de apa, adevarate capcane pentru cei ce nu le cunosc. In lumina farurilor, drumurile par selenare, ca o ecografie a unui sistem avortat. In lumina acelorasi faruri, de prin satele pustii mai apar din cand in cand siluete care se furiseaza pe langa garduri, orbecaind prin aceste sate, inca neelectrificate in anul 2016. Intre Domnita si Tibana, intalnim doua masini incarcate cu busteni, una dintre ele cu bena, impropie pentru o activitate de acest gen. Atat al Tibana cat si la Tibanesti, masinile si posturile de politie par abandonate.
La intrarea in Garbesti, suntem intampinati de o alta realitate rurala.Un morman urias de balastru este aruncat pe drumul public, ocupand o jumatate de banda. Nesemnalizate sau macar luminate, aceste mormane de materiale de constructii, pe care le mai intalnim si la Glodenii Gandului sau Valeni, sunt adevarate capcane mortale la adapostul intunericului, mai ales ca toate localitatile aflate pe traseul Voinesti-Tansa arata ca in anii 50, la debutul procesului de electrificare a satelor. Cu toate astea, acum avem primari care atrag fonduri europene pentru modernizarea catunelor, avem parlamentari a caror grija fata de binele comunitatii o trancende pe cea fata de propria imbuibare, avem un presedinte de Consiliu Judetean in a carui mana de fier, justitia si binele oamenilor de la tara se infaptuiesc negresit, avem….
Un alt pericol pentru trafic il reprezinta si lipsa indicatoarelor rutiere, coturile de drum fiind lasate, la propriu, in grija Domnului, acestea fiind semnalizate doar de o salba de troite. Noroc cu acest popor credincios, ca mizerii de oameni precum Laicu de la Drumuri, sa nu aiba, inca, constiinta incarcata cu victime ale accidentelor…!
Asa arata judetul sub stapanirea hotiei si inconstientei, …atunci cand institutiile statului si-au terminat programul.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here