La Costuleni, „Pâna hăt de carte” depășește 10.000 de volume donate

0
65

Dan Lungu, senator USR de Iași, alături de echipa proiectului „Până hăt de carte”, a ajuns sâmbătă, 16 noiembrie 2019, la biblioteca publică din comuna Costuleni. Donația de carte a numărat, de această dată, 520 de volume, care s-au adăugat celor aproximativ 9.000 deja prezente pe rafturi.

Echipa proiectului a fost întâmpinată de Petronela Bârsan, bibliotecar, și discuțiile purtate au vizat istoria bibliotecii, activitățile desfășurate de elevii claselor primare și gimnaziale la bibliotecă și proiectele culturale dezvoltate în zonă de-a lungul vremii. „E reconfortant să găsești comune în care cărțile stau, așa cum ar trebui, la loc de cinste. Dacă adăugăm volumele donate la Costuleni, reiese că am reușit ca prin acest proiect să donăm aproape 10.400 de cărți bibliotecilor din județul Iași; mă bucur că putem participa la completarea fondului de carte și mă bucur oricând găsesc bibliotecari activi, în comunitățile lor, care atrag oamenii către lectură. Biblioteca din Costuleni este gestionată de o doamnă bibliotecară care implică elevii în multe activități și care are grijă de locul pe care biblioteca trebuie să-l ocupe în comunitate. M-am bucurat să aflu și că biblioteca urmează să se mute într-un nou sediu, mai adecvat; un sediu care să ofere tuturor cititorilor condiții decente și care să stimuleze copiii și tinerii să se apropie din ce în ce mai mult de carte.”, a menționat Dan Lungu, senator USR.

Biblioteca din comuna Costuleni are, în acest an, 320 de cititori înscriși și a numărat, până în prezent, 5.400 de vizite și un total de peste 5.800 de volume împrumutate. Fondul de carte are un caracter enciclopedic fiind reprezentat atât de cărți din sfera literaturii universale, la cărți specializate, din domenii precum știința, tehnica, medicina, biologica, agricultura, geografia sau arta. „M-am implicat, ca bibliotecar, în proiectul cultural promovat de bibliotecă, în colaborare cu școlile din comună și instituțiile locale, numit «Călătorie în lumea cărților» și am încercat să aducem elevii la bibliotecă și prin alte moduri; am organizat aici, spre exemplu, chiar și cursuri de prim ajutor pentru ei și pentru ceilalți locuitori ai comunei care au dorit să participe”, a adăugat Petronela Bârsan.

Proiectul „Până hăt de carte” vizează încurajarea lecturii în mediul rural ieșean și completarea fondului de carte, în bibliotecile în care numărul cărților nu corespunde numărului de locuitori. Acest lucru este posibil cu ajutorul comunității, ieșenii fiind invitați să doneze cărți la punctele de colectare ale proiectului, anume: Cabinet Parlamentar Dan Lungu (Str. Grigore Ureche, Nr. 3, Bl. Walter Mărăcineanu, Mezanin), Retro Cafe (Str. Lascăr Catargi, Nr. 50) și Cafeneaua Noastră (Str. Sfântul Lazăr, Nr. 30).

Proiectul a fost lansat în luna martie a anului 2017, iar până în prezent a facilitat donarea unui număr de peste 10.400 de volume către 24 de biblioteci din comunele județului iași și două centre de plasament ieșene.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here