La Iași va fi inaugurat un bust al istoricului Nicolae Iorga

0
78

Ateneul Național din Iași vă invită sâmbătă, 5 iunie 2021, de la ora 10, la ceremonia de dezvelire a bustului lui Nicolae Iorga, la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Iași, în cartierul C.U.G.

În orașul despre care însuși istoricul consemna: „sunt români care n-au fost niciodată în Iași, deși n-ar trebui să fie niciunul, căci cine n-a fost aici nu poate să străbată cu înțelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate pătrunde după cuviință de spiritul trecutului nostru care trăiește în acest loc mai viu și mai bogat decât oriunde altundeva”, Ateneul Național din Iași, promotor al culturii, aduce un omagiu marelui român Nicolae Iorga, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea sa.

Pentru a marca acest eveniment, Ateneul ieșean, în semn de recunoștință și înaltă apreciere, va inaugura un bust, dedicat acestei mari personalități, în curtea școlii ieșene ce îi poartă numele.

Bustul lui Nicolae Iorga provine din colecția pictorului Gheorghiță Brădățanu și a fost recondiționat de artistul ieșean Ciprian Stratulat.

Tot în cadrul acestor manifestări, în holul școlii va avea loc vernisajul expoziției de manuscrise, documente și fotografii „Nicolae Iorga, 150 de ani de la naștere”. Curatorul expoziției este Cosmin Sandu.

Manifestările se desfășoară și în contextul împlinirii, pe 7 iunie, a  30 de ani de la inaugurarea și sfințirea școlii, eveniment la care au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Ion și Aldea Teodorovici și Grigore Vieru, semnăturile lor fiind la loc de cinste în cartea de onoare a școlii.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here