Lansare de carte: „Auschwitz 70 de ani. ALive”

0
90

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași organizează vineri, 20 octombrie 2017, începând cu ora 13.00, la Filiala „Ion Creangă” (Casa de Cultură a Sindicatelor, Bd. Socola, nr. 34), evenimentul de lansare a cărții „Auschwitz 70 de ani. ALive”, un proiect Libris Editorial în parteneriat cu TVR Cluj. Volumul inaugurează seria proiectelor TVR Cluj reunite sub denumirea „TVR de colecție” care-și propune să aducă Arhiva de Aur pe rafturile bibliotecilor.
La eveniment vor fi prezenți Prof. univ. dr. Andrei Marga (coautor carte); Carol Iancu (istoric); prof. univ. dr. Ládislau Gyémánt, Romeo Couți, jurnalist TVR Cluj (coordonatorul volumului); Thea Haimowitz, jurnalist TVR Cluj (realizator interviuri); Virgil Oniță, administratorul Grupului de Firme Libris; Dana Anghelescu, Director Libris Editorial (moderatorul evenimentului); Dan Doboș, director Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași.
„Volumul Auschwitz 70 de ani. ALive Tvr Cluj reunește, în paginile sale, transcrierea mărturiilor a șase supraviețuitori ai Holocaustului, intervievați de Thea Haimovitz, precum și a dialogurilor moderate de Sebesi Karen, realizate chiar în imediata apropiere a barăcilor de la Auschwitz și transmise în direct. Nu în ultimul rând, trebuie amintiți și cei care au elaborat întregul concept jurnalistic și au coordonat acest proiect media, unic în istoria TVR: Emilia Avram și Adrian Rozenberg, producătorii programului, precum și Mihaiela Ilea și Cristina Berceanu, coordonatorii transmisiilor din Studioul TVR Cluj.” (Romeo Couți, jurnalist TVR Cluj, coordonator proiect „Mărturii din infernul Holocaustului”)
Volumul de față reunește materialele unei inițiative în premieră în România. Ea a fost asumată de directorul Romeo Couți și colaboratorii săi de la Televiziunea Română – Studioul Teritorial Cluj, și constă în a transmite, cu asistență cât se poate de calificată, celebrarea a 70 de ani de la eliberarea, de către trupele sovietice, în cadrul acțiunilor aliaților din Cel de Al Doilea Război Mondial, a celui mai sinistru dintre lagărele de exterminare organizate de naziști în Europa Centrală și Răsăriteană. În cuprinsul volumului cititorul găsește atât mărturii ale unor supraviețuitori, cât și transmisiunile efective realizate de la Oswiecin – Auschwitz, inclusiv de la ceremoniile oficiale ale celebrării internaționale.” (Prof. dr. Andrei Marga). Până în prezent, volumul a avut evenimente de lansare la Brașov, București și Cluj-Napoca.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here