Legea toparlanului de bloc! Dacă faci gălăgie în locuintă între orele 23.00 si 7.00, vei fi amendat cu până la 1.500 de lei

0
58

Senatul a adoptat o propunere legislativă, prin care se stabilesc limite de zgomot maxim admisibile în locuințe și în instituții publice și amenzi pentru depășirea acestora, potrivit Agerpres.

Proiectul prevede introducerea în sarcina agentului constatator a obligației de a măsură nivelul zgomotului cu ajutorul unui sonometru omologat și verificat metrologic. Potrivit acestui proiect, se vor da amenzi de până la 1.500 de lei și prevede majorarea cu jumătate a limitelor amenzilor în cazul repetării contravențiilor.

Potrivit actului normativ,  constituie contravenție “tulburarea fără drept a liniștii persoanelor din locuințe sau din alte imobile cu funcțiuni echivalente locuirii, între orele 7.00 – 14.00 și 16.00 – 23.00 de către orice persoană, prin depășirea nivelului de presiune acustică de 35 dB, măsurat în interiorul locuinței sau al imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de această, cu ferestrele închise, că urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, țipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui aparat, obiect ori instrument muzical”.

Tot contravenție constituie depășirea nivelului de presiune acustică de 30 dB în locuințe între orele 14.00 – 16.00 și 23.00 – 7.00, măsurat în condiții similare.

Propunerea legislativă amendată încadrează tot la contravenții “tulburarea fără drept a activităților desfășurate în clădirile în care funcționează instituții de învățământ, spitale sau alte centre de îngrijire medicală, instanțe de judecată, alte autorități publice centrale sau locale, instituții publice, regii autonome, societăți reglementate de Legea societăților 31/1990, lăcașe de cult, partide sau alte formațiuni politice, organizații guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanțe ale altor state ori ale organizațiilor internaționale de pe teritoriul României, în timpul de funcționare, dacă acesta se încadrează între 7.00 – 23.00, de către orice persoană, prin depășirea nivelului de presiune acustică de 45 dB”. Pentru intervalul orar 23.00 – 7.00, nivelul stabilit este de 35 dB.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 60 = 63