Legile Deca si PNL ii scapa pe rectori de raspunderea publica si de sanctiunea revocarii din functie. Organizatiile studentești nu mai pot da in judecata universitatile

0
87

Liga Studenților (LS IAȘI) solicită Comisiei de învățământ din Camera Deputaților să modifice articolul din proiectul de lege a învățământului superior prin care Ligia Deca și PNL doresc să elimine posibilitatea ca orice persoană interesată să sesizeze instanțele de judecată și Consiliul Național de Etică și Management Universitar (CNEMU) atunci când o universitate încalcă legea. În lipsa posibilității ca orice persoană fizică sau juridică să poată sesiza abaterile de la lege, rectorii capătă imunitate și nu mai pot fi trași la răspundere și revocați din funcție, iar universitățile nu mai pot fi sancționate financiar sau administrativ, fiind protejate exact ca în regimurile totalitare.
Art. 125 alin. (5) din actuala Lege a Educației Naționale nr. 1/2011 prevede că „Respectarea de către instituțiile de învățământ superior a obligațiilor prevăzute la art. 124 și a altor obligații legale aferente răspunderii publice, precum și respectarea de către Consiliul de Etică și Management Universitar a obligațiilor prevăzute la alin. (3) constituie un interes legitim public pentru orice persoană fizică sau juridică română. Nerespectarea acestor obligații poate fi atacată în contencios administrativ de către orice persoană fizică sau juridică română, potrivit legii.”
Însă în actualul proiect de lege, a fost eliminată complet posibilitatea ca orice persoană să sesizeze instanțele de judecată atunci când o universitate încalcă legislația și nu respectă condiția răspunderii publice, iar CNEMU poate fi sesizat doar de ministrul Educației sau de senatul universității conform art. 157 alin. (5) lit. f din proiectul de lege.
Practic, rectorii capătă imunitate, studenții și orice persoană interesată nemaiputând să sesizeze încălcarea legii de către universități. Astfel, prevederile prin care se statuează că „învățământul este serviciu de interes public” sunt lipsite de sens și garanții, din moment ce instituțiile de învățământ superior nu mai pot fi trase la răspundere.
Răspunderea publică obligă atât în legea actuală cât și în proiectul de lege aflat în Parlament orice instituție de învățământ superior, de stat, particulară sau confesională particulară, să respecte legislația în vigoare, să asigure transparența tuturor deciziilor și activităților, să asigure eficiența managerială și eficiența utilizării resurselor financiare, să respecte reglementările privind asigurarea calității, normele de etică și deontologie precum și să respecte libertatea academică a personalului didactic, didactic auxiliar și de cercetare, precum și drepturile și libertățile studenților.
În caz contrar, de nerespectare a răspunderii publice, rectorul unei universități poate fi revocat din funcție, iar instituția obligată să organizeze alegeri pentru desemnarea unui nou rector. În plus, universitățile pot pierde acces la fonduri publice sau pot fi chiar desființate și reorganizate.
Iar în forma actuală din proiectul de lege inițiat de PNL și Ligia Deca, universitățile nu mai pot fi trase la răspundere decât de minister și de propriul senat universitar.
Liga Studenților (LS IAȘI) este prima și singura organizație studențească din România care în 9 ani de activitate judiciară a acționat cu succes în instanță mai multe universități, obligându-le astfel să respecte legislația în vigoare, să respecte drepturile studenților și transparența instituțională, deși alte organizații studențești susțineau pozițiile universităților, în dauna studenților pe care ar fi trebuit să-i apere și să-i reprezinte.
Învătămâtul fiind serviciu de interes public iar universitățile fiind investite cu putere publică de către stat, este atunci o obligație din partea statului să garanteze pentru orice persoană publică sau juridică română dreptul de a sesiza instanțele de judecată și organismele abilitate cu privire la încălcarea legii și a răspunderii publice de către universități. Altfel, acestea vor deveni imune prin lege și se vor transforma în mini-republici dictatoriale, înțelegând autonomia universitară după bunul plac, fără să respecte legislația în vigoare.” a declarat Toma Tataru, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).
O societate liberală se bazează pe garanțiile pe care le au cetățenii față de stat și instituții. Art. 124 alin. 5 din actuala Lege a Educației Naționale nr. 1/2011 a reprezentat o garanție foarte bună a respectării răspunderii publice de către universități de care ne-am folosit cu succes în cele peste 100 de litigii pe care organizația noastră le-a avut cu diverse instituții de învățământ superior din țară pentru a apăra drepturile studenților din toată țara și a constrânge universitățile prin intermediul instanțelor de judecată să respecte legea. În lipsa unei astfel de prevederi, doar studenții afectați direct de o măsură o vor putea contesta, dar cunoscând frica acestora de a sesiza autoritățile știm că nu se va întâmpla. Dacă nu va fi reintrodusă prevederea, învățământul superior românesc va fi scufundat într-o beznă a totalitarismului academic, similară cu cea din anii regimului comunist.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte de onoare al Ligii Studenților (LS IAȘI).
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 7