Liberalul Chirica a obtinut dispensa de la Orban pentru activitatea din pietele iesene. Producatorii din pietele inchise vor fi relocati

0
66

Având în vedere numeroasele întrebări apărute în spaţiul public cu privire la deciziile adoptate la nivel naţional faţă de activitatea în pieţele agroalimentare din România, primarul Mihai Chirica a avut o discuţie telefonică în această dimineaţă cu premierul Ludovic Orban pentru identificarea unr solutii.

În urma acestei discuţii, edilul-şef a dispus mai multe masuri, pe toată durata restricţiilor anunţate (30 de zile).

In Piaţa Independenţei (piaţă închisă), producătorii care comercializau produse în interiorul pieţei vor fi mutaţi în Piaţa Păcurari (piaţă deschisă), iar pentru comercianţii de flori s-a decis că aceştia îşi pot comercializa marfa în exteriorul pieţei, în zona de acces dinspre bulevardul Independenţei.

Pentru producătorii din Piaţa Hala Centrală, zona închisă, s-a decis mutarea lor în zona deschisă aferente aceleiaşi pieţe. Pentru magazinele din interiorul pieţei, acestea vor putea funcţiona în regim normal, cu condiţia respectării tuturor normelor sanitare impuse la nivel naţional: distanţare fizică, purtarea măştii, folosirea dezinfectanţilor, acces restricţionat de persoane în punctul de desfacere pentru evitarea aglomeraţiei, precum şi deschiderea trapelor de pe suprafeţele vitrate.

Pentru comercianţii de produse lactate din pieţele agroalimentare din Alexandru cel Bun şi Nicolina, aceştia îşi vor putea comercializa produsele în exteriorul halelor special destinate, în incinta pieţei, fără a folosi vitrinele frigorifice, dar fiind faptul că temeperaturile exterioare permit în acest moment comercializarea produselor lactate fără a pune în pericol sănătatea cumpărătorilor. Produsele lactate care vor fi comercializate în acest sens vor fi în mod obligatoriu înfoliate sau ambalate, iar vânzarea acestora se va face în cele mai stricte condiţii de respectare a normelor sanitare.

Primăria Municipiului Iaşi va continua, şi în perioada următoare, organizarea Pieţei de Week-end, piaţă destinată în special producătorilor locali din judeţul Iaşi. Dacă se observă că există o cerere mărită de produse pentru această piaţă, se va analiza posibilitatea prelungirii organizării şi în timpul săptămânii, segmentul stradal destinat activităţii pieţei rămânând închis (str. I. C. Brătianu – str. 14 Decembrie 1989).

În adoptarea acestor decizii, primarul Mihai Chirica s-a consultat şi cu reprezentanţii producătorilor din Iaşi, urmând ca discuţiile să continue şi în următoarea perioadă astfel încât să fie adoptate cele mai bune decizii care să satisfacă pe toţi cumpărătorii din municipiul Iaşi. “Vreau ca acest dialog să continue într-un mod cât mai transparent şi noi, ca autoritate locală, dacă observăm că cererea de produse va creşte în perioada următoare, cu siguranţă vom adopta şi alte măsuri, inclusiv cu deschiderea şi a altor puncte volante de pe raza municipiului Iaşi, în special în arealul pieţelor consacrate deja. Mai mult decât atât, suntem pregătiţi să continuăm această abordare mai ales în perioada următoare, când se apropie sărbătorile specifice sfârşitului de an, iar cererea de produse tradiţionale va creşte semnificativ”, a mai afirmat primarul Mihai Chirica.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here