Liga Studentilor cere Guvernului Romaniei sa restaureze cladirea Sfatului Tarii din Chisinau

0
122

Liga Studenților (LS IAȘI) și Liga Studenților din Basarabia solicită Guvernului României să restaureze clădirea Sfatului Țării din Chișinău în care s-a votat Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918, important monument istoric și arhitectural de importanță națională, aflat din păcate în stadiu de degradare. Astăzi, clădirea este un spațiu dedicat învățământului superior artistic, care aparține Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), dar care din păcate nu deține fondurile necesare operei de restaurare și care dorește punerea lui în valoare, mai ales a Sălii Unirii în care a fost votat actul istoric de la 27 martie 1918.
Clădirea a fost construită în perioada 1902-1905, având inițial ca destinație un pension orfelinat pentru copii de nobili. După 1905, a devenit gimnaziu pentru băieți. În perioada Primului Război Mondial a fost spital de campanie, iar din 1917 a devenit sediu al Sfatului Țării, organismul politic reprezentativ al Basarabiei care a decis ruperea de Rusia și revenirea la Țara Mamă, după 106 ani de la anexarea forțată a acestui teritoriu de către Imperiul Rus în 1812. Din 1934 a fost sediul Facultății de Agronomie din Chișinău, care a fost alături de Facultatea de Teologie (1926) fondatoarea învățământului superior în Basarabia. Grav avariată în anii celui de-al Doilea Război Mondial, a fost reconstruită în anii ’50, devenind sediu al Academiei de Arte.
Clădirea se află în stadiu de degradare, iar Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) a lansat campania „Uniți pentru Sala Unirii”, dorind nu doar să restaureze Sala în care Sfatul Țării a votat Unirea, ci chiar întregul edificiu, însă acest lucru nu este posibil fără un sprijin financiar consistent. În acest sens, Liga Studenților din Basarabia și Liga Studenților (LS IAȘI) vin în sprijinul AMTAP, solicitând autorităților române să preia inițiativa și să contribuie prin ajutorul financiar promis Guvernului Republicii Moldova și la restaurarea în întregime a acestui monument istoric important pentru întreaga națiune de pe ambele maluri ale Prutului.
„Prin voința populației Basarabiei, exprimată prin intermediul aleșilor săi, la 27 martie 1918 s-a votat repararea unei greșeli istorice. De o importanță simbolică deosebită este și spațiul în care Sfatul Țării și-a ținut întrunirile și în care s-a votat actul istoric. Este vorba despre actuala clădire a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, instituție, care, din păcate, nu mai păstrează farmecul său istoric autentic, care s-a degradat pe măsura trecerii timpului și astăzi este într-o stare de conservare precară. Este absolut rușinos ca o asemenea clădire de importanță deosebită pentru românii din Basarabia și pentru întreaga suflare românească să fie într-o stare care nu caracterizează deloc importanța istorică, simbolică și națională a acesteia.” a declarat Toma Tataru, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).
Considerăm de o importanță vitală păstrarea vie a memoriei înaintașilor noștri, a memoriei evenimentelor care au schimbat soarta Basarabiei și a României Mari, în general. Întru amintirea eroilor națiunii române, Liga Studenților din Iași și Liga Studenților din Basarabia, solicită autorităților Statului Român alocarea fondurilor necesare restaurării și supravegherea lucrărilor în spiritul conservării și păstrării patrimoniului istoric, după bunele modele de care a dat dovadă în trecut, când a contribuit la restaurarea Sălii cu Orgă, restaurarea Muzeului Național de Artă al Republicii Moldova, nemaivorbind de sute de grădinițe și alte instituții renovate, pe lângă ajutorul oferit în ultimii ani. România are obligația morală să o facă și poate găsi susținerea Ligii Studenților în astfel de deziderate.” a declarat Mihai Purici, vicepreședinte Liga Studenților (LS IAȘI).
„Astăzi marcăm ziua împlinirii a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, când Sfatul Țării vota actul istoric care a readus partea de est a Țării Moldovei în componența patriei-mamă, pornind astfel într-un context politic și geopolitic extrem de complex, procesul de realizare a României Mari. Cea mai mare responsabilitate pentru săvârșirea acestui deziderat au avut-o deputații Sfatului Țării, organul legislativ al Basarabiei, care era unul dintre cele mai reprezentative ale epocii, membrii săi fiind reprezentanți ai tuturor etniilor din Basarabia, al tuturor categoriilor sociale și al tuturor partidelor epocii. Restaurarea și redarea farmecului pe care îl merită Sediul Sfatului Țării poate fi chiar un pas important pentru readucerea Basarabiei acasă, căci dacă neglijăm trecutul național, riscăm să ne pierdem identitatea.” a declarat Pavel Vintilă, președinte Liga Studenților din Basarabia.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here