Liniile de cale ferata desfiintate vor putea fi preluate de autoritatile locale

0
57

Ministerul Transporturilor a înaintat Guvernului proiectul de OUG care permite statului să implice financiar autoritățile locale în cazul în care o linie nu e rentabilă economic și ar urma să fie închisă, informeaza Club Feroviar.
Guvernul urmează să ia în dezbatere un proiect de OUG privind reorganizarea SNCFR, modificare a OUG12/1998, actul de înființare a CFR SA în actuala formă. Proiectul a fost prezentat încă din februarie 2021 pe situl Ministerului Transporturilor, însă a avut nevoie de un an ca să ajungă pe masa de discuții a Guvernului. Proiectul este disponibil pe situl Secretariatului General al Guvernului.
Ce prevede proiectul?
Una dintre măsurile interesante privește posibilitatea implicării autorităților locale în susținerea financiară a unei linii dacă aceasta nu este rentabilă. De altfel, nota de fundamentare a proiectului elaborată anul trecut arăta: Asigurarea cadrului legislativ adecvat care să permită autorităţilor publice locale implementarea unor servicii publice de transport feroviar al călătorilor de interes local, inclusiv în zonele metropolitane, în condiţii de siguranţă şi nivel ridicat de performanţă, de natură să permită accesarea de către autorităţile publice locale a fondurilor europene nerambursabile alocate în acest scop. În acest scop, proiectul de act normativ propune modificarea şi completarea art. (…). Prin aceste modificări se face distincţia între obligaţiile de serviciu de interes naţional, care sunt de competenţa Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, şi obligaţiile de serviciu de interes local, care sunt de competenţa autorităţilor publice locale. De asemenea, pentru a permite autorităţilor publice locale să contribuie la asigurarea nivelului de performanţă al infrastructurii feroviare de natură să permită implementarea unor servicii publice adecvate de transport feroviar al călătorilor în zona de competenţă a acestora, se instituie posibilitatea ca autorităţile publice locale să încheie cu administratorul infrastructurii feroviare contracte de activitate locală”, se arată în nota explicativă.
M.G.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

42 − 41 =