Liviu Brătescu, Secretar de Stat în Ministerul Culturii: „Presedintele CJ Iasi doreste disponibilizarea în masă a angajatilor din cultura publică ieseană!“

0
46

Liviu Brătescu, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, Prim-Vicepreședinte PNL Iași, denunță intenția Președintelui Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, de a obliga managerii instituțiilor de cultură subordonate să opereze concedieri în masă pe fondul pandemiei covid-19. „Este un abuz înfiorător, rezultatul unei gândiri rudimentare și care arată un dispreț profund față de cultura ieșeană!“, crede Liviu Brătescu.

Liviu Brătescu face un apel la toți consilierii județeni PSD, ALDE și PMP de bună credință să nu voteze proiectul de hotărâre din ședința de CJ de mâine, 27 aprilie, care ar putea conduce la disponibilizarea în masă a angajaților din instituțiile publice de cultură ale Iașului!

Schimbarea regulamentelor de organizare ale instituțiilor de cultură subordonate CJ Iași în sensul obligării managerilor de a întrerupe unilateral contractele de muncă ale angajaților în situații de urgență este o măsură considerată de Secretarul de Stat Liviu Brătescu pripită și periculoasă, în condițiile în care deja fondurile alocate programelor culturale au fost tăiate anterior.

„Incapacitatea liderului PSD Iași de a construi un buget echilibrat care să asigure funcționarea instituțiilor subordonate în timpul unei situații de criză, fără un fond de rezervă și fără surse externe care să acopere deficitul bugetar ca urmare a necesităților crescute ale sistemului sanitar nu trebuie să se răsfrângă tocmai asupra zonei culturale, și așa subfinanțate cronic de către Consiliul Județean.

PSD atacă Guvernul liberal din care fac parte pe motivul că nu face destul pentru a-i sprijini pe români pentru a trece cu bine această criză, deși realitatea arată exact contrariul. În vreme ce partidul lui Maricel Popa a lăsat finanțele publice în haos și un deficit bugetar record făcut pe vreme de creștere economică, la Iași membrul PSD Popa se năpustește peste angajații din cultură și îi vrea disponibilizați cât mai repede. Un pesedist sadea se grăbește să instituie cele mai negre măsuri de austeritate, deși astăzi suntem în situația de a salva cât mai multe locuri de muncă și de a proteja, inclusiv prin finanțarea unui deficit bugetar uriaș, toți cetățenii țării!

Guvernul liberal nu a instituit la nivelul instituțiilor publice de cultură din subordinea sa măsuri de austeritate, nu s-a gândit la disponibilizări, ba, mai mult, pe timpul stării de urgență inclusiv artiștii independenți primesc în mod direct sume importante de la bugetul de stat care să le asigure traiul de zi cu zi.

Aici avem de-a face, efectiv, cu o meteahnă a pesediștilor: când aud de cultură nu se gândesc decât să o suprime – instituție cu instituție, creator cu creator. Ura PSD față de cultură li s-a văzut prin toți porii și s-a ratat chiar și Anul Centenar. Astăzi pesedistul Maricel Popa vrea să legifereze un adevărat «genocid cultural» și să treacă prin CJ o hotărâre care nu va sta în picioare în fața nici unei instanțe de judecată. De altfel, colegii mei, consilierii județeni PNL Iași, prin vocea liderului de grup Romeo Vatră, au anunțat deja că vor vota împotriva apucăturilor maniacale ale lui Maricel Popa la adresa culturii ieșene și că vor ataca hotărârea, dacă va trece, în contencios administrativ.“

Secretarul de Stat Liviu Brătescu face un apel la toți consilierii județeni PSD, ALDE și PMP de bună credință să nu voteze proiectul de hotărâre din ședința de CJ de mâine, 27 aprilie, care ar putea conduce la disponibilizarea în masă a angajaților din instituțiile publice de cultură ale Iașului!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

25 + = 32