Lumea, în stare de alertă. Coreea de Nord a lansat o rachetă. Reactia lui Trump

0
56

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, a anunțat ministerul sud-coreean al Apărării, potrivit căruia este vorba de o “provocare”ce vizează să testeze administrația președintelui american, Donald Trump, transmite AFP.

Potrivit acestuia, racheta a fost lansată în jurul orei locale 07,55, duminică (22,55 GMT sâmbătă), de la baza aeriană Banghyeon, situată în vestul Coreii de Nord, și s-a îndreptat spre est, în direcția Mării Japoniei (denumită de sud-coreeni Marea de Est — n.r.).

Racheta a parcurs circa 500 de kilometri, iar apoi a căzut în mare, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. “Tipul exact al acestei rachete balistice trebuie încă să fie determinat”, a adăugat el.

Potrivit agenției de presă sud-coreene Yonhap, armata Coreii de Sud apreciază că Phenianul ar fi putut testa o rachetă cu rază medie de acțiune Musudan.

Pentru Ministerul Apărării de la Seul, tirul de duminică “vizează să atragă atenția mondială spre Coreea de Nord, evidențiind capacitățile sale nucleare și în domeniul rachetelor”.

Acesta este primul tir cu rachetă balistică efectuat de regimul nord-coreean după alegerea lui Donald Trump la președinția SUA. În octombrie 2016, Coreea de Nord a lansat în două rânduri rachete Musudan de la aceeași bază aeriană.

Președintele american, Donald Trump, a asigurat Japonia de susținerea totală a SUA după tirul cu rachetă balistică efectuat duminică dimineața de Coreea de Nord, în ciuda rezoluțiilor ONU, transmite AFP.

“Vreau ca toată lumea să înțeleagă și să fie conștientă de faptul că Statele Unite sunt în spatele Japoniei, marele său aliat, în proporție de 100%”, a declarat Trump, într-o scurtă alocuțiune în Florida.

“Ultimul tir cu rachetă al Coreii de Nord este absolut intolerabil”, a declarat, cu câteva secunde mai înainte, de pe același podium, prim-ministrul japonez, Shinzo Abe.

“Coreea de Nord trebuie să respecte pe deplin rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU”, a adăugat liderul japonez, invitat de Donald Trump în acest weekend la reședința sa Mar-a-Lago.

După o întâlnire la Casa Albă vineri, în cursul căreia cei doi au reafirmat soliditatea alianței Washington-Tokyo, Trump și Abe au petrecut ziua de sâmbătă împreună, în Florida, la o partidă de golf..

Sursa: realitatea.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here