Lumina pacii de la Betleem ajunge, astăzi, la Iaşi

0
80

Distribuirea Luminii păcii de la Betleem va avea loc în cadrul unei sfinte Liturghii celebrate de PS Petru Gherghel astăzi, de la ora 11.30, în catedrala din Iaşi.

Vor fi prezenţi tineri din diferite asociaţii din Moldova, care vor purta apoi Lumina în felinare în propriile biserici parohiale.

Sub deviza „Pace în mine – pace cu tine„, tinerii vor fi îndemnaţi să ducă Lumina păcii mai departe, mai ales în casele unde se trăieşte într-o situaţie de „întuneric” din mai multe cauze: sărăcie, singurătate (bătrâni, văduve), lipsă de credinţă, neînţelegeri, probleme de sănătate etc. Cercetaşii vor vizita şi diferite instituţii medicale, de asistenţă socială sau de educaţie, în care vor oferi acest simbol însoţit de mesajul specific. În felul acesta scoutiştii îşi propune să lase această lume un pic mai bună decât am găsit-o, aşa cum fondatorul Organizaţiei Scout, lordul Robert Baden-Powell, i-a îndemnat.

După cum se ştie, în Bazilica Naşterii Domnului din Betleem arde mereu, încă de la începuturile creştinismului, o lumină care-l semnifică pe Cristos, lumina lumii.

„Lumina păcii de la Betleem” este un simbol al păcii şi al ecumenismului, reprezentat printr-o flacără aprinsă la grota din Betleem, unde s-a născut Isus Cristos, şi distribuită apoi în toată Europa şi peste ocean cu ajutorul cercetaşilor.

Proiectul „Lumina păcii de la Betleem” a fost iniţiat de un grup de cercetaşi din Viena care au preluat ideea televiziunii publice austriece ORF, în urmă cu 27 de ani.

Pentru al 20-lea an consecutiv, tinerii scoutişti (cercetaşii) din România au adus în ţară Lumina păcii de la Betleem. În acest sens, doi tineri din Moldova (Ştefan Bogdănel, din Nicolae Bălcescu, şi Iolanda Trifescu, din Pildeşti) s-au deplasat la Viena, în Austria, unde, la 12 decembrie, în cadrul unei ceremonii ecumenice desfăşurate la în biserica „Neprihănita Zămislire” din Neusimmering, au preluat prin intermediul unui felinar lumina adusă de la Grota din Betleem. În cadrul ceremoniei au fost prezenţi tineri din aproximativ 15 de ţări, aceştia aparţinând diferitelor confesiuni religioase: catolici, ortodocşi, protestanţi etc.

De la Viena, cercetaşii au mers în propria ţară pentru a da mai departe acest simbol, prin diferite acţiuni. La Bucureşti, la fel ca la Iaşi, ceremonia de împărţire a Luminii se va desfăşura sâmbătă, 19 decembrie.

În preajma Crăciunului, prin Lumina păcii, se doreşte transmiterea unui mesaj de pace în comunităţi, în familii şi în viaţa fiecăruia prin acela care s-a născut la Betleem, Isus, semănătorul păcii în lume.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here