Macel ecologic in curtea Casei Pogor! Ultimii copaci seculari din parcul junimistilor, pregatiti pentru taiere

0
62

Dupa defrisarea barbara a arborilor batrani de pe b-dul Copou, Primaria Iasi a trecut la taierea arborilor seculari din curtea junimistilor. Astfel, in urma cu cateva zile, in curtea Casei Pogor au fost marcati pentru taiere mai mulți arbori. Printre ei se regaseste si un tei cu coronament verde, marcat totusi pentru taiere. De precizat ca aceste marcari neinspirate nu sunt avizate de Directia Silvica sau de Servicii Publice, ci de catre Comisia de Ordonare a Vegetatie, formata din specialisti din domeniul silvic.

Probabil cel mai trist exemplu este pe Copou, unde teii maturi de pe aliniamentele stradale s-au uscat și au trebuit tăiați. Aceeași problemă este și pe Păcurari, Canta, N. Iorga etc. Nici ce s-a plantat în loc nu s-a dezvoltat cum trebuie, multi uscându-se rapid. Dincolo de numeroasele studii științifice care arata că arborii stradali au un impact de mediu și social major, cu toții căutăm umbra lor vara. Au efect de barieră fonică împotriva traficului, fac trotuarele mai atractive mersului pe jos. Tăierile agresive, așa-numitele “toaletări”, sarea, seceta, compactarea solului, materialul săditor de slabă calitate sunt printre explicațiile situației în care am ajuns”. Ne dorim ca administrația să se aplece în mod serios asupra acestei probleme, să implice cei mai buni specialiști din țară, dar și comunitatea locală”, a spus Anca Gherasim, activist civic in cadrul CIVICA.
Pentru contracararea unor astfel de situatii, in care copaci sanatosi sunt taiati in mod nejustificat, APTA – Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ Iași, impreuna cu profesorul Lucian Sfica, specialist în Meteorologie și Climatologie în cadrul Facultății de Geografie și Geologie, UAIC Iași, au trimis doua propuneri pentru bugetul local 2022. Una face referire la contractarea unui serviciu profesionist (arboricultori atestati de ISA – Societatea Internațională de Arboricultură) de diagnostic și oferirea unui plan de măsuri eficient pentru a opri declinul copacilor stradali, iar a doua se refera la actualizarea Registrului Arborilor (parte din Registrul Verde), registru în care ar trebui să se regăsească situația la zi a stării copacilor de pe aliniamentele stradale din municipiu (inventarierea tuturor arborilor după gen, specie și vârstă, cu alocarea unui nr. de inventar fiecărui arbore în parte) și realizarea unei hărți online interactive.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

29 − 19 =