Mai multi manageri de spitale si teatre, cercetati de ANI pentru incompatibilitate

0
101

Mai multi fosti manageri ai unor unitati medicale sau sefi de institutii de cultura sunt cercetati de Agentia Nationala de Integritate pentru incompatibilitate, prin acestia aflandu-se Petru Susca, fost manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca sau Nita Teodor, managerul Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați.
Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii de integritate au constatat starea de incompatibilitate in cazul lui Toma Viorel. În calitate de președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Toma Viorel a semnat mai multe documente aferente procesului de vacantare a postului de auditor la Serviciul Audit Public Intern din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, post pe care a fost transferat în aceeași zi, încălcând astfel prevederileart. 72, alin. (1) Legea nr. 161/2003.Totodată, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la posibila săvârșire de către Toma Viorel a infracţiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât a semnat o serie de documente ce au creat un folos material pentru acesta, prin faptul că a efectuat demersurile necesare în vederea ocupării funcției de auditor în cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului după data încetării funcției de demnitate publică, precum și beneficierii de drepturile salariale aferente acestei funcții.
Șusca Petru, fost Manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca s-a aflat si el în stare de incompatibilitate în perioada 28 noiembrie 2018 – 28 iunie 2020, întrucât a exercitat simultan cu funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și funcția de președinte al unei asociații, încălcând astfel prevederile art. 178, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 95/2006.
Tot in stare de incompatibilitate s-a aflat si Pacurar Mariana, sef secție al Ambulatorului integrat stomatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, care Târgu-Mureș care se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 01 august 2019, întrucât exercită simultan cu funcția de șef secție al Ambulatorului integrat stomatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș și pe cea de administrator al unei societăți comerciale, încălcând astfel prevederile art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006.
Totodată, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș cu privire la existența indiciilor referitoare la posibila săvârșire de către Pacurar Mariana, a infracţiunii de fals în declarații prevăzută de art. 326 din Codul Penal, întrucât nu a menționat în declarațiile de avere și de interese depuse în perioada exercitării funcției publice, veniturile obținute de la mai multe entități juridice și respectiv, funcția de administrator la societatea comercială.
ANI a sesizat Parchetul si in cazul lui Nita Teodor, managerul Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați, cu privire la existența indiciilor referitoare la posibila săvârșire de către Nita Teodor a infracţiunii de folosirea funcției pentrufavorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în calitate de manager al teatrului a semnat, avizat și aprobat o serie de documente ce au avut ca efect angajarea soției acestuia în cadrul aceleiași instituții, acesta obținând venituri în perioada martie 2018 – iulie 2019 în valoare de 62.110 Lei.
In stare de incompatibilitate a fost gasit si Raicu Filip, arhitect șef în cadrul Primăriei Mun. Tulcea, Jud.Tulcea, care a semnat și aprobat o serie de documente între Primăria Tulcea și societatea comercială în cadrul căreia soția persoanei evaluate deține calitatea de asociat, avize care au produs un folos material pentru aceasta. Totodată, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către RAICU FILIP a infracţiunii de conflict de interese prevăzută de art. 301 din Codul Penal (text în vigoare până la data de 28.07.2017) și respectiv, a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal (text în vigoare începând cu data de 28.07.2017), întrucât în perioada exercitării atribuțiilor de serviciu (2016 – 2022), a aprobat o serie de documente pentru mai multe persoane fizice și juridice care au încheiat contracte de servicii cu societatea comercială la care soția persoanei evaluate deține calitatea de asociat.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here