Marile proiecte s-au oprit la intrarea în Iaşi. Bugetul Iasului pe 2017, constituit doar din fonduri proprii

0
74

Iaşul nu se va mai baza în acest an pe fondurile europene. Bugetul local a fost pus în dezbatere publică, acesta bazându-se practic exclusiv pe fondurile proprii ale municipalităţii. Dintr-un total al cheltuielilor de 761,5 milioane de lei, doar 1,57 milioane de lei reprezintă finanţări din fonduri europene nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, iar la venituri, rubrica „fonduri nerambursabile“ nici nu a mai fost completată.

Pentru acest an, municipalitatea a estimat venituri totale de 664,3 milioane de lei, o bună parte din acestea provenind din taxele şi impozitele plătite de ieşeni. Impozitul pe venit, profit şi câştiguri din capital de la persoanele fizice vor aduce la buget 253,9 mi­lioane de lei, impozitele şi taxele pe proprie­tăţi, alte 66,2 milioane de lei, iar impozitele pe mijloacele de transport, alte 16,7 milioane de lei. Alte 261,6 milioane de lei sunt pre­văzute a se încasa din TVA, în timp ce veniturile nefiscale ale municipalităţii se vor ridica la doar 42,3 milioane de lei.

Veniturile de 664 milioane de lei din acest an urmează să susţină cheltuieli de 761 milioane de lei. Diferenţa de 97 milioane de lei va fi acoperită din excedentele bugetare din 2015 şi 2016.

Sume alocate:

208 milioane de lei – bugetul dezvoltarii

200 milioane de lei- educatie

70 milioane de lei- modernizarea strazilor

80 milioane de lei – autobuze

56 milioane de lei – strazi moderne

Cele mai importante proiecte pentru anul 2017

Modernizarea Splai Bahlui- Mal drept

Modernizarea Strazilor: Ateleriului, Dealul Bucium, Plopii fara sot, Blv., Cantemir, str. Gheorghe Asachi etc.

Continuarea programul de modernizare a trotuarelor si aleilor dintre blocuri (peste 60.000 metrii patrati de pavaje)

Modernizarea locurilor de parcare; Cumpararea unor parcometre

Asigurarea unui transport public modern: Achizitionarea a peste 80 de autobuze

Contructia unor locuinte sociale noi.

Infiintarea unui adapost pentru caini;

Chirica nu mai vrea parcari gratuite in oras

Pentru asigurarea iluminatului public este estimat un necesar de 9,1 milioane de lei. Este prevăzută achiziţionarea a 50 de parcometre şi amenajarea de parcări între blocuri, la acest capitol fiind estimate cheltuieli de 2,7 milioane de lei.

Iaşul este un fel de Eldorado al parcărilor. Se parchează oriunde şi gratuit, în dauna celor care procedează corect. Nu va mai fi aşa. Vor fi locuri de parcare garantate, dar plătite“, a spus Chirica.

O sumă de 9 milioane de lei va fi alocată proiectului municipalităţii de construire a unor blocuri în Grădinari, unul dintre ele urmând să fie recepţionat din acest an. Sportul va beneficia de alocări bugetare de 7 milioane de lei. Municipalitatea va organiza patru dezbateri publice pe tema bugetului local, acestea urmând să aibă loc pe 10, 11, 17 şi 18 martie, în Sala Mare a Palatului Roznovanu. Forma finală a bugetului va fi comunicată consilie­rilor locali pe 23 martie, şedinţa în plen dedicată adoptării bugetului urmând să se desfăşoare în prima săptămână a lunii aprilie.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here