Marturia martorului care a văzut cum comisarul Garzii de Mediu a lovit-o pe Ana pe zebră

0
84

În timp ce procurorii și polițiștii tergiversează de trei ani dosarul Anei Maria Tănasă, ziarul Libertata a descoperit că suspectul Eugen Sandu, fost șef al Gărzii de Mediu Iași, a luat legătura cu un martor! „Accidentul a fost pe 2 decembrie 2015 dimineața și poliția mi-a zis că mă va căuta seara, când revin de la școală. Am absolvit liceul, am muncit un an în România, de un an lucrez în Anglia, suntem în 2 decembrie 2018 și nu m-a căutat nimeni! Voi, ziariștii, sunteți primii” – Iulian Dumitriu, martor ocular al accidentului.

 Comisarul recunoaște că a vorbit cu martorul acasă la el, dar spune, prin avocatul Munteanu, că „nu am știut că e martor în dosar și nu i-am zis decât să declare adevărul, că Dumnezeu e Sus”.  

Sunt doi oameni diferiți, cu același nume, Iulian Dumitriu, tată și fiu. Amândoi au crescut pe strada Bisericii din comuna Valea Lupului. E prima uliță care se ridică pieziș dinspre șoseaua Păcurari, cea pe a cărei trecere de pietoni a fost nimicit creierul Anei Maria Tănasă, pe când avea 15 ani. „Traumatismul cranio-cerebral pe care l-a suferit Ana în timpul accidentului rutier a fost unul major. Practic, i s-a lezat atât masa cerebrală, cât şi trunchiul cerebral. Ea e acum la nivelul unui copil de 2-3 ani” – Mihaela Axente, neurolog pediatru care o tratează pe Ana Maria Tănase.

 Între casa familiei Dumitriu și locul accidentului sunt sub 100 de metri. Iulian-tatăl a vorbit deja cu polițiștii în dosarul 16326/P/2015. „Șoferul mi-a zis: Vezi că Dumnezeu e Sus, accidentul n-a fost așa cum spuneți voi!” „Chiar în vara asta m-am trezit în fața casei cu șoferul, comisarul care a lovit-o pe Ana Maria Tănasă. Când s-o recomandat, l-am recunoscut imediat din dimineața accidentului. Îl văzusem pe șosea!”, povestește Iulian Dumitriu.

 „Comisarul știa că fiul meu a văzut tot și că eu, ca martor indirect, am povestit asta polițiștilor. El mi-a zis: «Vezi că Dumnezeu e Sus, accidentul n-a fost așa cum spuneți voi!». Eu sunt cântăreț la biserică, sunt cam direct de felul meu, și i-am răspuns: «Domnule, noi suntem creștini și băiatul meu va spune poliției, când l-o chema, exact ce a văzut! El zice că pe trecere ați lovit-o!»”. Nimeni, nici poliția, nici Parchetul, nu l-a audiat vreodată pe Iulian Dumitriu-fiul.

În dimineața zilei de 2 decembrie 2015, Eugen Sandu o lovește în plin pe Ana Mara Tănasă cu Dacia Logan numărul MH-20-GNM, aparținând Gărzii de Mediu. Iar Iulian e chiar acolo când Ana, fata îngrijită de familia Olariu din sat de la 3 ani, după ce fusese părăsită de părinții naturali la Casa de Copii, intră în comă. Iulian Dumitriu-fiul își sună, speriat, tatăl, care ajunge în câteva minute. Vine și poliția. „Unde ați comis accidentul?”, îl întreabă ofițerii pe șofer. „Pe trecere”, răspunde el. „Vă rugăm să vă deplasați în locul unde s-a petrecut impactul!”, îi spun polițiștii. Eugen Sandu merge pe trecerea de pietoni. La dosar există fotografii cu șoferul – un bărbat de 58 de ani, îmbrăcat de serviciu, cu haină și pantaloni de stofă – cum se așază pe trecerea de pietoni și indică astfel unde a lovit-o cu mașina pe Ana Maria Tănasă. Din acest moment însă, regulile jocului se schimbă. Oameni și resurse Ana rămâne paralizată, cu tetrapareză spastică, iar părinții săi de suflet n-o abandonează, o iau acasă, în locuința țărănească din Valea Lupului. De trei ani, o îngrijesc cu resurse financiare minime. Cu alte mijloace la dispoziție, Eugen Sandu e înaintat chiar în 2018 ca șef al Gărzii de Mediu Iași și responsabilități pe toată Moldova.

Citeste intregul articol AICI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here