Medicamentele expirate sunt deseuri periculoase! Farmacistii ieseni va indeamna să le colectati corespunzator!

0
78

În perioada 16 – 18 septembrie 2022, Colegiul Farmaciștilor din România – Filiala Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al altor parteneri instituționali, organizează o campanie de colectare corespunzătoare a medicamentelor rămase neutilizate și/sau expirate provenite de la populație. Sub genericul „Medicamentele expirate sunt deșeuri periculoase. Fii responsabil, colectează corespunzător!”, farmaciștii ieșeni își propun să informeze și să educe populația în ceea ce privește păstrarea unui mediu curat și sănătos, să contribuie la protejarea sănătății și siguranței publice, precum și la minimizarea generării de deșeuri. Farmaciștii ieșeni vor asigura colectarea conformă și în siguranță a medicamentelor expirate și/sau neutilizate aduse de cetățeni, eliminând riscul ca o astfel de activitate să dăuneze mediului sau sănătății.
Primăria Municipiului Iași va asigura amenajarea punctelor de colectare, iar Demeco preluarea și distrugerea, în mod gratuit, a deșeurilor medicamentoase colectate de la cetățeni.
Paşii care trebuie urmaţi de cetățeni pentru eliminarea sigură şi responsabilă a medicamentelor sunt următorii:
1. Să identifice medicamentele care trebuie aruncate din cauza unuia sau a mai multor motive din cele de mai jos:
• medicamente expirate
• medicamente de care nu mai este nevoie
• medicamente care şi-au schimbat aspectul (culoarea, consistența)
• medicamente care nu mai au înscris pe ambalaj termenul de valabilitate sau acesta nu mai este lizibil
2. Să înlăture toate detaliile personale de pe medicamente (în cazul în care există prescripţii personalizate)
3. Să adune toate medicamentele de care nu mai este nevoie şi să vină cu ele la centrele de colectare amenajate în următoarele zone:
• Centrul de Cartier Nicolina – str. Petre Ţuţea nr. 2
• Centrul de Cartier Frumoasa – bd. Poitiers nr. 20 – 22
• Centrul de Cartier Tătărași – str. Vasile Lupu nr. 82
• Centrul de Cartier Alexandru cel Bun – str. Tabacului nr. 1B
• Centrul de Cartier Păcurari – șos. Păcurari nr. 34
• bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt (zona pietonală)
• Tudor Vladimirescu – zona Căminului T17 – bd. Tudor Vladimirescu nr. 111
• Bucium – zona Centrul Medical Arcadia – șos. Bucium nr. 54
• Copou – vis-à-vis de Parcul Copou
• Gară – Piața Gării
• Podu Roș – zona 1001 Articole.

ATENȚIE! Nu sunt colectate medicamentele toxice și stupefiante (medicamente eliberate pe formulare verzi sau galbene) și citostatice!
Cantitatea de produse medicamentoase neutilizate/expirate a crescut în ultima perioadă din cauza pandemiei de COVID-19 și a faptului că procesul de colectare și distrugere în condiții de siguranță a medicamentelor expirate/rămase nefolosite de populație este incomplet reglementat legislativ. Creșterea constantă a utilizării de produse farmaceutice, determinată atât de dezvoltarea unor medicamente noi, cât și de îmbătrânirea populației, este direct proporțională cu cantitatea de deșeuri farmaceutice generate. Pe de altă parte, colectarea sau distrugerea necorespunzătoare a produselor medicamentoase prezintă riscuri majore atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea oamenilor, printre care contaminarea apei potabile, eliberarea de poluanți toxici în aer, distrugerea bacteriilor necesare pentru tratarea apelor uzate, periclitarea vieții acvatice și, nu în ultimul rând, pericolul pentru sănătatea personală.
Ne dorim ca prin această campanie să aducem în comunitate informații cu privire la necesitatea colectării responsabile a medicamentelor, să educăm populația cu privire la riscurile asociate aruncării întâmplătoare a produselor farmaceutice expirate și, nu în ultimul rând, să atragem atenția autorităților asupra necesității elaborării și implementării unor mecanisme legislative coerente și clare privind deșeurile medicamentoase provenite din comunitate

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here