Medicamente!!! Senatorul “Pupu de la UPU” cenzureaza libertatea de opinie. Acesta cere închisoare pentru romanii care protesteaza impotriva Guvernului

0
75

Partidul condus de Liviu Dragnea nu renunță la atacarea Codului Penal. PSD a depus la Senat un proiect de lege de completare a unui articol din Codului Penal prin care ”întreprinderea de acțiuni” pentru ”schimbarea ordinii constituționale sau împiedicarea exercitării puterii de stat” să se pedepsească cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, dar și interzicerea unor drepturi. Inițiativa îi aparține senatorului PSD de Iasi, Tudor Ciuhodaru și a fost depusă la Senat pe 1 martie. Deși senatorul susține în expunerea de motive că proiectul este necesar întrucât europarlamentari de etnie maghiară au cerut autonomia Ținutului Secuiesc, iar democrația din România ”nu poate merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, se atacă esența statului român”, lipsa clară a unor prevederi poate duce și la pedepsirea protestelor împotriva acțiunilor Guvernului, care de altfel, este legitimat să emită Ordonanțe de Urgență, spre exemplu. Pe de altă parte, două articole din Constituție prevăd dreptul la libertatea de exprimare și dreptul la Libertatea întrunirilor, dacă se desfășară pașnic, fără arme. Fapt ce ar face ca inițiativa lui Ciuhodaru să fie neconstituțională. Precizăm că posibilitatea ca acest proiect de lege să sacționeze penal protestul a fost avansată pe Facebook și de Elena Calistru, președintele unui ONG care luptă pentru justiție și implicare civică.

În expunerea de motive a proiectului, Ciuhodaru precizează că scopul proiectului este incriminarea unor acțiuni ce nu se încadrează la constituirea unui grup infracțional organizat, instigarea publică sau instigarea la ură și discriminare.

Ce completare se aduce

Concret, proiectul de lege prevede introducerea unui alineat 3, la articolul 397 din Codul Penal, ce ar urma să aibă această formă:

(3)”Întreprinderea de acțiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârșite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituționale ori a îngreunării sau împiedicării puterii de stat, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.

Ce prevede acum articolul 397 din Legea 286/2009 privind noul Cod Penal

În prezent, articolul 397 care reglementează Acţiunile împotriva ordinii constituţionale cuprinde două alineate:

(1) Acţiunea armată întreprinsă în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat se pedepseşte cu închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu alte cuvinte, introducerea alineatului 3 ar duce la o pedepsire cu închisoarea a acțiunilor care sunt considerate a fi generic, ”împotriva”, după ce alineatul 1 sancționează acțiunile armate, iar alineatul 2, acțiunile violente.

Constituția îl contrazice pe Ciuhodaru

Pe de altă parte, două articole din Constituție prevăd dreptul la libertatea de exprimare și dreptul la Libertatea întrunirilor, dacă se desfășară pașnic fără arme. Fapt ce ar face ca inițiativa lui Ciuhodaru să fie neconstituțională.

Astfel, articolul 39 prevede: ”Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme”.

Totodată, articolul 30 stipulează: ”Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”.

Ce scrie Elena Calistru: Protestul, faptă penală

Joi seară, pe Facebook, deja circulau informații despre implicațiile acestui proiect de lege.”Parlamentul nostru lucrează. Vă reamintesc că purtătorul de cuvânt al PSD povestea cum protestatarii au împiedicat activitatea guvernului. Deci mare atenţie. A protesta ar putea deveni curând fapta penală”, a scris și Elena Calistru, președinte Funky Citizens.

Purtătorul de cuvânt al PSD: Guvernul a fost blocat

Referitor la protestele din Piaţa Victoriei, purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a afirmat că activitatea Guvernului a fost „obstrucţionată temporar” din cauza acestor „presiuni”, în condiţiile în care mare parte din timpul premierului Sorin Grindeanu a fost alocat acestei probleme „spinoase”.

Trebuie să explicăm faptul că Guvernul a fost blocat o anumită perioadă din cauza manifestărilor care au avut loc, lucrurile sunt clare, datorită presiunilor la care a fost supus. În mod evident că în această perioadă Guvernul a fost încetinit şi că mare parte din timpul prim-ministrului a fost alocat acestei probleme spionoase. Sigur, este un factor care a contribuit la obstrucţionarea temporară, pe parcursul acelei perioade, a activităţii Guvernului”, a afirmat Adrian Dobre, scrie Adevarul.

Întrebat dacă au existat şi alte presiuni, el a spus: „Nu cred că ni s-a părut nouă că au fost doar presiuni, ele cred că au fost suficient de evidente pentru toată lumea, din toate părţile”. De asemenea, fiind pus să precizeze dacă au fost şi alte presiuni în afara protestelor, Dobre a subliniat că doar despre acelea vorbeşte.

Ciuhodaru: “Proiectul de lege nu are legătură cu ieșirile recente ale protestatarilor”

Întrebat, la Realitatea TV, câte manifestații extremiste au avut loc în ultimul an, Ciuhodaru a răspuns că ”suficiente”.

Vă reamintesc ca au fost suficiente. Că a fost spânzurat Avram Iancu. Numărul lor este în creștere. Vorbim de manifestări separatiste. Până și în statele cu democrație consolidată acestea sunt condamnate. Nu poate fi atacată suveranitatea statului român. Manifestările separatiste trebuie condamnate”, a afirmat acesta, la Realitatea TV.

Senatorul PSD susține că cei care au protestat în luna februarie în Piața Victoriei față de Ordonanța de Urgență a Guvernului privind modificarea Codurilor Penale nu ar avea de suferit de pe urma acestui proiect de lege.

”Nu s-a referit la așa ceva. Sunt un susținător al dreptului de exprimare. Proiectul a fost depus și în mandatul trecut. Nu are legătura cu ieșirile recente ale protestatarilor. Am depus proiectul de mai multe ori până a fost adoptat. Am mai învățat un lucru: ca unele proiecte bune să fie aprobate trebuie depuse de mai multe ori”, a mai declarat Tudor Ciuhodaru.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here