Medicii rezidenti isi fac bagajele pentru emigrare, satui de sclavia lui Rafila si a sefuletilor de spitale! Garzi neplatite si mese calde cu bani de acasa

0
118

Este revolta in randurile medicilor rezidenti din Iasi si din tara! Animozitatea care a creat aceasta stare este cauzata de decalajele create de stat, recte Ministerul Sanatatii, intre medicii rezidenti si alte categorii de personal medical sau nemedical. In timp ce medicii cu experienta si cu salarii mari au acces gratuit sau cu reducere la o masa calda, rezidentii trebuie sa scoata bani din buzunare. Mai mult, garzile medicilor rezidenti nu sunt platite.

În Romania există de foarte mulți ani o practică ilegală prin care medicii rezidenți sunt obligați să presteze un număr nedeterminat de gărzi (uneori 8 gărzi pe lună, de exemplu: boli infecțioase) fără ca acestea să fie în vreun fel remunerate. Nu doar că nu sunt plătite, dar nu sunt considerate nici măcar voluntariat, ca atare medicii rezidenți trebuie să vină cu mancarea de acasă în gărzi sau să-și plătească masa . Ce să mai vorbim de echivalarea drept vechime in muncă a acestor gărzi?  Pe lângă acest aspect, invariabil nu primesc o zi liberă (așa cum ar fi normal) dupa o gardă de 24 de ore, ci sunt obligați să rămână la program și a doua zi”, sustine Lazar Ronaldo, medic rezident.

Legislația din Romania prevede că medicii rezidenți sunt obligați să efectueze o gardă pe lună, cu condiția ca acea gardă să se încadreze în norma de muncă de 8 ore pe zi. Ca atare, programul de muncă este 7 ore/zi, iar ce-a de-a 8-a ora de program se echivalează intr-o gardă. Orice este peste este ilegal, fără un contract pentru gărzile adiționale efectuate. Din păcate spitalele refuză să realizeze aceste contracte, creând presiuni, prin amenințări voalate, daca se pune măcar problema acestei chestiuni.

In luna septembrie a anului trecut Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți (SMMR) anunța semnarea unui parteneriat cu Federația Sindicală Sanitas. Se anunta atunci: “un pas important în direcția reprezentării problemelor cu care se confrunta medicii rezidenti”. Actual Federația Sanitas organizeaza proteste privind multiplele nemulțumiri pe care angajații din sănătate le au. Nicăieri, nimeni nu menționează problema eternă a acestor gărzi neplătite.

Rog Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți (în măsura în care au aceasta posibilitate – sunt conștient că munca lor este voluntară) sa vizeze introducerea in lista de cereri și obligativitatea realizării contractelor de către spitale pentru garzile adiționale efectuate de către medicii rezidenți. De asemenea, solicit Avocatului Poporului să se sesizeze cu privire la aceasta practică ilegală, adânc înrădăcinată în sistemul medical românesc. Munca neremunerată și nereglementată în vreun fel se numește sclavie”, conchide medicul rezident.

Aceste strigate de ajutor, daca nu se vor concretiza in intr-o stare de normalitate, se vor transforma intr-un exod al noii generatii de medici care, cel putin pe grupurile de socializare, isi anunta intentia de a lua calea strainatatii.

De cativa ani am facut si eu nenumarate demersuri la Ministerul Sanatatii, la diferiti parlamentari si deputati, fara succes. Recent am ridicat problema la Dineul organizat de Ambasada Romana la Londra. Singura varianta ramasa este angajarea unui avocat pentru a aduce in fata legii pe cei responsabili de acest lucru. Este ilegal si inuman ca in acest secol sute de ore de munca grea, sa ramana neplatite, cand in fabrici din Romania fiecare ora de munca este remunerata, cand nimeni nu mai munceste fara o suma minima de 100 ron(ajutor gradinar, mecanic, instalator etc) medicul rezident face inca o norma intreaga fara a primi un leu la salar. Abuz in toata regula”, este de parere  Carmen Marginean, in timp ce alti medici rezidenti ii indica ca vinovati morali pe “medicii mari” care isi iau efurile pe spatele garzilor facute de rezidenti, “in timp ce ei dorm bustean, obositi de mers la clinicile private”.

Singurii vinovati pentru mizeriile traite de medicii rezidenti sunt sefii de clinica din spitalele universitare, da, aia care au scaunele caldute, care au ajuns mari profesori pe spinarea rezidentilor carora le-au calcat demnitatea in picioare. Daca rezidentii nu muncesc o zi, aia mor! Spitalul moare. Daca s-ar scoate din circulatie termenul de ”sef de sectie” si ar fi inlocuit cu ”coordonator”, poate s-ar schimba mentalitatea, ca prea se comporta cu rezidentii de parca sunt bunuri personale sau oameni din lagare de munca. Ei, sefii, pentru ca in slujba lor (si nu a pacientului, asa cum se crede) sunt rezidentii trebuie sa se ridice si sa ceara dreoturi pentru ei! Ce program de 7 ore? Programul pe bune e de minim 10 ore pe zi pentru ca sunt insuficiente calculatoarele pentru externari, pentru ca sistemul informatic e prost, pentru ca sunt putini rezidenti la numarul de pacienti, pentru ca un rezident face foi scrise de mana pana la ultima virgula din epicriza (ca na, sa nu fie patata reputatia sefului in vreun fel) in loc sa se digitalizeze sistemul! Lasati, nu stau rezidentii intr-o farfurie de mancare pe garda, ca nu au ei timp sa manance atunci. Demnitatea lor e in alta parte distrusa! Si daca sefii de sectie si mai marii din universitati s-ar unii in virtutea binelui rezidentilor, altfel ar merge sistemul! Da, ei trebuie sa o faca! Ca rezidentii, la cate au pe cap (de la munca de rezident, la aia de brancardier, infirmier, asistent, secretara, registrator, plimbator de foi, uneori profesor ca doar na, cursurile trebuie scrise de cineva, ca doar profii si sefii nu au timp, ca ei umbla pe la cabinetele private pe norma de spital de stat), nu au ei timp sa-si ceara drepturile”, sustine Elena Matei.

Radu SEICARU

.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here