Mergi în pelerinaj de Sfânta Parascheva? 7 sfaturi utile pentru a nu ajunge de la moaşte la spital

0
79
Pelerini asteapta sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala Mitropolitana din Iasi, joi, 11 octombrie 2012. La Iasi au fost aduse si moastele Sfantului Cuvios Teofil de la Manastirea Kitaev din Ucraina, acestea fiind asezate alaturi de moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva. LIVIU CHIRICA / MEDIAFAX FOTO

De-a lungul timpului, mai mulţi pelerini au ajuns în unităţile de primire a urgenţelor cu pusee hipertensive, iar un pacient a necesitat terapie de urgenţă după o criză epileptică.
În 2014 o femeie de 61 de ani cu probleme cardiace şi-a pierdut viata în timp ce statea la coada la moaşte iar în 2013 o altă pacientă de 55 de ani din Ploieşti nu a mai putut fi resuscitată. Nu au fost singurele cazuri în care pelerinii care au stat prea multe ore în picioare la rând au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Pentru ca sărbătoarea să nu va fie tulburată de probleme medicale vă recomandam şapte reguli simple. Ele se referă la îmbrăcăminte, alimentaţie, medicaţie şi modalităţi de reacţie atunci când apare o urgenţă. În caz contrar vă veţi număra printre zecile de pelerini ce au ajuns, ajung sau vor ajunge în fiecare an la urgenţe pentru variate probleme cardiovasculare, respiratorii sau neuropishice favorizate, determinte sau agravate de frig, oboseală, alimentaţia necorespunzătoare sau boli preexistente”, spune Tudor Ciuhodaru, medic primar Urgenţe.
1. Mai precis, pentru că noaptea temperaturile se pot apropia de zero grade, este bine să aveţi şi haine mai groase şi să evitaţi imobilizarea prelungită. Nu este recomandat să vă încălziţi consumând alcool.
2. Mancaţi măcar o gustare cu cel puţin câteva ore înainte de a vă aşeza la coada de la mitropolie. Aşteptarea se poate prelungi iar hipoglicemiile şi stările lipotimice pot deveni probleme redutabile în condiţii de aglomeratie,
3. Nu-i lasati neinsoţiţi pe cei cu probleme de ordin psihologic sau psihiatric pentru a evita acutizarea afecţiunilor de baza.
4. Nu intrerupeţi tratamentul pentru bolile pe care le aveţi, precum si cele cardiace sau metabolice, doar pentru a putea participa la pelerinaj, pentru a nu le agrava sau complica evoluţia.
5. În cazul apariţiei oricărei simptomatologii mergeti rapid la spital, eventual cu mijloacele proprii disponibile, pentru a scurta timpul până la prezentare, tinând cont că aglomeraţia sau căile dificile de acces vă pot crea multe probleme.
6. Încercati să luaţi legatură cu medicul de familie, mai ales pentru afecţiunile minore, pentru a nu fi nevoiţi sa stati zeci de ore prin sălile de aşteptare ale vreunui spital.
7. Sunaţi la 112 când nu va puteţi încadra rapid într-un anumit tip de patologie (cardiacă, digestivă etc) pentru că, în absenta unui spital regional de urgenţă, mobloc, cu toate specialităţile necesare, vă puteti trezi că înlocuiţi pelerinajul de la moaşte cu un pelerinaj pe la mai multe spitale din Iaşi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here