Mihai Chirica si-a bagat un general in echipa. Fostul comandant al „Lupilor Negri”, consilier personal pe probleme de sigurantă al primarului

1
41

Generalul în retragere, Vasile Roman, fost comandant al Brigăzii 15 Mecanizate Podul Înalt de la Iaşi şi fost comandant al „Lupilor Negri”, persoană care a îndeplinit mai multe funcţii pe linie de apărare în structurile centrale ale României, va fi consilierul personal pe probleme de siguranţă şi ordine publică al primarului interimar al Iaşului, Mihai Chirica.

Generalul se va ocupa de problemele privind siguranţa cetăţeanului şi de relaţia cu instituţiile din Iaşi care se ocupă cu securitatea şi ordinea publică. O altă atribuţie a generalului Vasile Roman este cea de a ajuta la reorganizarea Poliţiei Locale.

Am promis că vom reorganiza Poliția Locală, o instituție foarte importantă, dar, din păcate, afectată de scandalurile pe care le știți. Vrem să aducem un plus de rigoare, de disciplină și de seriozitate în activitatea acesteia. Există şi oameni buni și serioși acolo, dar poate că a lipsit o viziune potrivită, o minte limpede care să pună lucrurile în ordine. De aceea i-am propus domnului general să devină consilierul meu personal în chestiuni care țin strict de siguranța și ordinea publică. Am încredere că, prin formația sa profesională și prin caracterul său, va aduce acel plus de onoare și demnitate de care Poliția Locală are nevoie”, a afirmat primarul interimar Mihai Chirica.

Voi face o analiză, o strategie şi, dacă se poate, o simulare de aşa natură încât să avem certitudinea că Poliţia Locală funcţionează după aşteptările cetăţeanului. Vor fi lucruri care se vor face şi «văzând şi făcând», pentru că cetăţeanul nu are răbdare să aştepte ca lucrurile să fie făcute după strategii. Voi propune o serie de modificări ale cadrului legal pentru că, în prezent, de multe ori poliţistul local are responsabilităţi, dar nu are autoritate. Un alt lucru privește complementaritatea activităţilor Poliţiei Locale cu Poliţia Municipiului Iaşi, pentru a nu face fiecare două lucruri în acelaşi timp şi pe jumătate sau invers, să avem două instituţii care fac acelaşi lucru. Este o problemă de colaborare interinstituţională. A treia problemă vizează relaţia cu cetăţeanul. Încrederea nu trebuie să fie doar a cetăţeanului în poliţist, ci şi a poliţistului în cetăţean. Sunt elemente biunivoce. Prin dialog şi prin deschiderea faţă de dorinţele cetăţeanului cred că se poate face acest lucru. I-am promis domnului primar că vom face o diagnoză a organizaţiei, să vedem cum funcţionează organizaţia, care este gradul de încredere a angajaţilor în şeful lor, care este gradul de responsabilitate a şefului în relaţia cu subordonaţii şi, cel mai important, care este grija instituţiei faţă de oameni”, a afirmat Vasile Roman

Vasile Roman a fost comandat al Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” în perioada 2010-2014. Pe parcursul anului 2005 a fost comandant al Batalionului 151 Infanterie „Războieni”, prezent în operaţia „Enduring Freedom VII” din Afganistan.

De-a lungul timpului Vasile Roman a obţinut mai multe distincţii: emblema „Onoarea Armatei României”, cu însemn de război, „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, emblema de Onoare a Statului Major General, emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre, „The Army Achievement Medal” (Statele Unite ale Americii) etc.

Din 2011, Vasile Roman este doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii (Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” din Bucureşti).

 

1 COMMENT

  1. ,, … o strategie pentru politica locala … ,, – sa fie vorba de … alegeri ? Sigur ca trebuie o strategie, cu toata participarea trupelor …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

95 − 85 =