Mii de pelerini asteapta sa se roage la moaștele Sf. Parascheva. Incidente in prima zi de pelerinaj

0
61

Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă in aceasta dimineața, la ora 6,30, din Catedrala Mitropolitană pentru ca pelerinii sosiți la Iași să se poată închina. Un sobor de preoți conduși de episcopul vicar Calinic Botoșăneanu au purtat racla în procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane. Ulterior, racla a fost așezată pe un baldachin special amenajat în curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. La ceremonial au luat parte pelerini veniți din toate colțurile țării.

Prima la rând, pentru al treilea an consecutiv, este o doamnă de 73 de ani din Piatra Neamț. Spune ca acest mic sacrificiu o ajută să treacă peste toate necazurile, în tot anul următor. „Credința, ajutorul pe care ni-l dă, asta ne face să venim. Dacă nu simțeam, nu veneam. Nu ne trebuie mâncare când stăm aici? Nu suntem așa flămânzi.” – a declarat Elena Sabiuta.

Aceasta prima zi de pelerinaj nu a fost lipsita de incidente. Pelerinii care au stat ore în şir la rând pentru a atinge moaştele sfintei, s-au revoltat după ce un grup de credincioşi a încercat să treacă în faţă. Astăzi, moaştele vor fi scoase pe un baldachin, în curtea catedralei. Scandalul a pornit de la faptul că un grup de aproximativ de 100 de persoane a vrut să intre în Mitropolie fără să stea la coadă. Pelerinii au fost directionati pe lângă culoarul de acces, ceea ce i-a nemultumit pe cei de la rând. Noaptea trecuta au ajuns la Iași peste 100 de autocare pline cu pelerini.

Raclei cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva i se vor alătura moaștele Sfântului Neofit Zăvorâtul, care vor fi aduse miercuri dimineața de la un lăcaș de cult din Cipru. Moaștele vor rămâne la Iași până duminică. Anual pelerini din țară și străinătate vin la Mitropolia Moldovei și Bucovinei pentru a se închina, în preajma zilei de 14 octombrie, la racla cu moaștele Sfintei Parascheva. Astfel, Iașiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din România.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here