Mii de pelerini din Voluntari si Bucuresti ajung luni la Iasi, odata cu scoaterea moastelor Sfintei Parascheva

0
58
Pelerini asteapta sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala Mitropolitana din Iasi, joi, 11 octombrie 2012. La Iasi au fost aduse si moastele Sfantului Cuvios Teofil de la Manastirea Kitaev din Ucraina, acestea fiind asezate alaturi de moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva. LIVIU CHIRICA / MEDIAFAX FOTO

Pelerinajul anual de la Iasi, prilejuit de Hramul Sfintei Parascheva, începe luni, 10 octombrie. Potrivit reprezentantilor Arhiepiscopiei Iasilor, alegerea acestei zile pentru debutul pelerinajului este motivată într-o bună măsură de numărul mare de pelerini care vor veni la Iaşi din partea de sud a ţării, de la Voluntari şi Bucureşti, încă de duminică noaptea. Preotul Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, a declarat ca procesiunea sfintelor moaşte va începe în dimineaţa zilei de 10 octombrie, la ora 6.30.

Va fi procesiunea în cadrul căreia, Sfintele Moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase din catedrală, aceasta fiind înconjurată după care se va ieşi pe b-dul Ştefan cel Mare şi se va reintra pe poarta dinspre Casa Nicodim, coborând pe aleea dintre catedrala şi căminul preoţesc, urmând ca sfintele moaşte să fie aşezate pe baldachinul amenajat în acelaşi loc pe care îl ştiu pelerinii care au venit şi în ceilalţi ani”, a declarat vicarul Arhiepiscopiei Iasilor.

Programul zilei de luni se va continua la catedrală cu Sfânta Liturghie, la care va sluji PS Episcop Calinic Botoşăneanul, iar la ora 19.00 se va săvârşi sfinţirea apei şi Sfântul Maslu. În cursul zilei de marţi, 11 octombrie, va fi doar program liturgic, iar pe 12 octombrie, Catedrala Mitropolitana din Iasi va primi spre inchinare, sfintel moaşte ale Sfântului Neofit Zăvorâtul şi a delegaţiei din Cipru, iar la ora 19.00 va avea loc tradiţionala procesiune- Calea Sfinţilor, care se va desfăşura pe traseul Catedrala Mitropolitană – b-dul Ştefan cel Mare- strada Cuza Vodă-Armeană – C. Negri-Biserica Trei Ierarhi – Catedrala Mitropolitana.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here