Ministerul Culturii, de la Centenar la Tribunal

0
77

În urma unor sesizări primite la cabinetul parlamentar, Senatorul USR de Iași Dan Lungu a solicitat Ministerului Culturii și Identității Naționale, printr-o interpelare, situația acelor proiecte finanțate cu ocazia Centenarului care au efectuat cheltuieli și cărora, din pricina birocrației, nu li s-au efectuat deconturile. Asociațiile aflate în această situație sunt nevoite să recurgă la instanța de judecată pentru a-și recupera banii.

„Lucrurile au fost făcute pe repede înainte, heirupist, că trece Centenarul, iar acum se culeg roadele improvizației. ONG-urile au fost cele mai vitregite în această ecuație, 34 dintre ele primind finanțarea cu câteva zile înaintea de sărbătorirea Centenarului. E absolut aberant ca ONG-urile să trebuiască să ajungă în instanță, e o bătaie de joc la adresa sectorului cultural independent”, a precizat senatorul Dan Lungu.

Cristi Corobană, directorul Asociației „Freedom Smile”, a dat în judecată Ministerul Culturii și Identității Naționale. Acest demers a fost urmarea faptului că unul dintre proiectele asociației pe care o coordonează, anume „Scriitori despre România la Centenar”, deși s-a aflat pe lista proiectelor finanțate de Ministerul Culturii și Identității Naționale în programul Centenar al Ministerului, nu a fost în totalitate finanțat, cea de-a doua tranșă de bani prevăzută în contractul încheiat rămânând restantă.

Proiectul „Scriitori despre România la Centenar”, desfășurat la finalul anului trecut a constat într-o serie de șapte întâlniri ale personalităților literare românești cu mediul academic din Uniunea Europeană. Printre personalități s-au numărat nume precum Matei Vișniec, Doina Ruști, Eugen Ovidiu Chirovici, Ioan Stanomir, Tom Galagher, Adrian Păduraru sau Alexandru Lăzescu. Dacă din contractul de finanțare, în valoare totală de 300 000 de lei, Ministerul Culturii a virat în contul asociației prima tranșă din avans (10% din sumă), pe data de 7 noiembrie, când organizatorii proiectului au depus factura pentru cea de-a doua tranșă, anume 50% din sumă, 150.000 de lei, Ministerul a refuzat să o plătească, fără a motiva în vreun fel. „În aceste condiții, pentru că deja aveam primele trei întâlniri organizate și restul lucrurilor stabilite, am continuat proiectul cu banii noștri, iar pe data de 8 decembrie am depus toate documentele justificative la contabilitatea Ministerului Culturi. Nu ni s-a plătit niciun ban de atunci, iar noi încă avem de recuperat 270.000 de lei. De aceea am pregătit o acțiune civilă la Judecătoria Sectorului 3 a capitalei. Lucrul și mai alarmant este însă faptul că de la 1 aprilie 2019, Ministerul Finanțelor obligă toate ONG-urile din România să se înscrie într-un nou Registru al ONG-urilor, la ANAF, iar în cazul în care această înscriere nu este la bun sfârșit, ONG-ul riscă desființarea. Ori, problema noastră este condiția pentru a fi înscris în registru, anume aceea de a nu avea datorii la stat. Noi, cu acest proiect, am acumulat datorii de 3 000 de lei, sperând că Ministerul își va onora restul de 270 000 din sumă”, a menționat Cristi Corobană, directorul Asociației.

Această problemă i-a fost semnalată Ministrului Culturii și în luna februarie, de către Senatorul USR Dan Lungu care, pornind de la demersul celui care a coordonat proiectul, l-a întrebat într-o ședință a Senatului pe Ministrul Valer Breaz, care este cauza nerespectării contractului încheiat cu Asociația „Freedom Smile”. Pentru că răspunsul acestuia încă întârzie să apară, Senatorul Dan Lungu a dublat intervenția printr-o nouă întrebare, încercând să afle care a fost numărul proiectelor nedecontate până în prezent, din totalul de aproximativ 700 de proiecte finanțate cu prilejul Centenarului României, incluzându-le și pe cele 34 realizate majoritar de ONG-uri, care au fost finanțate cu trei zile înaintea Centenarului.

 „Există o serie de cheltuieli la mijloc, bani pe care oamenii, prin  contractele încheiate, i-au plătit ori s-au făcut responsabili să-i achite. Faptul că Ministerul nu are nicio poziție oficială vizavi de aceste chestiuni este îngrijorător și trebuia amendat – atât public, cât și în instanță, dacă e cazul, cum a făcut-o Cristi Corobană. Faptul că proiectele aniversare ale Centenarului au ajuns să fie motivul pentru care organizatorii evenimentelor dau în judecată Ministerul Culturii spune multe despre stadiul în care cultura română se află. Aștept cu interes răspunsurile deja întârziate ale domnului Ministru, pentru a mai face puțină lumină în cazurile acestor finanțări”, a declarat Senatorul USR Dan Lungu.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here