Ministerul Culturii, evacuat din Muzeul Peleș

0
61

Ministerul Culturii și Identității Naționale a primit o notificare din partea unui reprezentant al Casei Regale prin intermediul căreia a fost anunțat că în urmă cu mai bine de un an, pe data de 31 martie 2018, contractul de închiriere al Castelelor Peleș și Pelișor, împreună cu Căsuța Poartă, din apropierea sa, a expirat. Ultimul termen de evacuare al castelului a fost prelungit, ultima dată, conform contractului semnat de către Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, până la data de 31 iulie 2019, iar Căsuța Poartă, parte din ansamblu, a fost deja predată Casei Regale.

Astfel că, în ciuda declarațiilor Ministrului Culturii care neagă existența scandalului deja prezent în spațiul public, Ministerul trebuie să evacueze și celelalte două clădiri în care se află Muzeul Peleș. Momentan, expozițiile Muzeului, care adăpostesc în cele două castele mii de piese de colecție, sunt tolerate de către Casa Regală a României, reprezentanții acesteia așteptând o soluție din partea ministerului, care întârzie să apară. Chiar dacă în notificare, reprezentanții Casei Regale menționează – „până la data de 15 septembrie 2019, să evacuați acest imobil și să ne predați cheile imobilului, în conformitate cu prevederile specifice din contractul expirat, care în această privință este titlu executoriu”, dând un ultimatum Ministerului Culturii, acesta a fost depășit, iar muzeul se află, prin generozitatea Casei Regale, încă deschis vizitatorilor.

Este inadmisibil că asistăm la punerea în pericol a Muzeului Peleș și este inadmisibil că Ministrul Culturii a abuzat până acum de generozitatea Casei Regale prelungind termene de evacuare, în loc să găsească soluții pentru prelungirea contractului de închiriere. Mai mult, e rușinos că în loc să se preocupe de clădirile de patrimoniu puse la dispoziție și să aibă grijă ca ele să nu se degradeze, Ministerul nu plătește chirie, prelungește contracte de evacuare și neagă orice acuzație care poate fi cu ușurință dovedită prin consultarea contractelor semnate. Întreaga situație e doar rămășița unei proaste guvernări și a unui management slab al Ministerului Culturii și Identității Naționale. Cinstit, am putea de această dată doar să recunoaștem asta și să așteptăm ca Ministrul Valer-Daniel Breaz să își asume acest eșec și să rezolve cu celeritate problema”, a menționat Senatorul Dan Lungu.

Aida POPA

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here