Ministerul Culturii ignoră cu desăvârșire cheltuirea timbrului literar

0
92

Deși Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) are obligația prin legea de a verifica destinația banilor proveniți din timbrul încasat de organizațiile de creatori, nu a făcut niciodată acest lucru. Acești bani trebuie utilizați pentru susținerea proiectelor culturale, participarea la evenimente culturale în străinătate, sprijinirea tinerilor scriitori și artiști, a creatorilor aflați la pensie sau sprijinirea materială a revistelor de specialitate aparţinând uniunilor de creaţie.

În urma verificărilor realizate de către reprezentanții Curții de Conturi a României cu privire la modul de cheltuire a banilor publici primiți prin MCIN de către Uniunea Scriitorilor din România, a fost evidențiat faptul că Ministerul Culturii și Identității Naționale nu a desemnat încă împuterniciți care să monitorizeze cheltuirea sumelor încasate din aplicarea timbrului literar. Conform art, 6, alin. 3 al Legii  nr. 35/ 1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii și de divertisment, împuterniciții ministerului au obligația de a „verifica utilizarea , potrivit destinațiilor prevăzute la art. 3 , a sumelor încasate de către organizațiile de creatori din aplicarea timbrelor”.

Această verificare realizată de Curtea de Conturi a României s-a desfășurat în perioada 06.05.2019 – 26.07.2019 și a făcut parte din acțiunea cu tema „Auditul financiar asupra contului de execuție a bugetului de stat” pentru anul 2018 la Ministerul Culturii și Identității Naționale. Mențiunea privind timbrul literar face parte dintr-un răspuns al reprezentanților Curții de Conturi a României trimis Senatorului USR Dan Lungu, după ce acesta a solicitat printr-o petiție verificarea cheltuirii sumelor provenite, printre altele, din taxele de timbru încasate de uniunile de creație.

Lipsa împuterniciților Ministerului care să verifice aceste cheltuieli nu a fost evidențiată numai acum, Senatorul USR adresând Ministrului Culturii și Identității Naționale – la momentul respectiv, Valer-Daniel Breaz – o întrebare vizând același subiect. În răspunsul acestuia, primit la finalul anului trecut, ministrul a susținut și atunci că nu au fost împuterniciți ai ministerului care să verifice utilizarea sumelor încasate de organizațiile de creatori din încasarea timbrelor enumerate.

Din această neglijență a Ministerului Culturii cel mai mult au de pierdut creatorii, fiindcă banii care ar trebui să le sprijine proiectele lor literare, artistice riscă să se ducă în alte părți. Nu știu cum e la alte uniuni de creație, dar știu că la Uniunea Scriitorilor, de pildă, rapoartele Comisiei de cenzori au semnalat că sume provenind din timbrul literar au fost cheltuite pe destinații neconforme. E vorba de bani publici, pe care legea îi reglementează strict, și e în avantajul scriitorilor ca banii să fie cheltuiți după lege și în chip transparent.  Ei trebuie să meargă în burse de creație, rezidențe, sprijin material pentru creatorii pensionari și alte lucruri asemănătoare, nu în altă parte. Sper ca Ministerul Culturii să țină cont de această constatare a Curții de Conturi și să reglementeze situația. Îl solicit, pe această cale, noului Ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, să își îndrepte atenția către această situație și să militeze pentru transparență și pentru respectarea legii, pentru că scriitori și artiștii au nevoie mai mult decât oricând de susținere materială din partea uniunilor din care fac parte”, a menționat Dan Lungu, Senator USR.

Răspunsul complet al fostului ministru, Valer-Daniel Breaz,  poate fi consultat accesând următorul link: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20r%2026%2011%20lungu%20d%202206%20a.pdf

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here