Ministerul Finanţelor Publice vrea să schimbe abordarea loteriei bonurilor fiscale pentru câştiguri mai mari

0
65

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să schimbe abordarea loteriei bonurilor fiscale pentru că sunt prea mulţi câştigători, iar câştigurile sunt mici, a declarat, marţi, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, la Palatul Parlamentului.
Abordarea, clar trebuie schimbată. La un fond de premiere fix este clar că dacă sunt mulţi câştigători, atunci câştigurile sunt mici. Trebuie să găsim o altă abordare pentru a stimula cu adevărat. Mergem poate pe categorii de câştig. În funcţie de categorie să fie şi câştigul acordat, cum este de exemplu, 6/49. E normal să fie o astfel de stimulare. Astăzi, din păcate, este o situaţie de acest gen. Sunt foarte mulţi câştigători în această zonă şi împărţim cei 1 milion lei la la câţi vor depune până pe 13 mai şi va fi un câştig destul de mic. Trebuie să facem o modificare la ordonanţă şi la modul de aplicare din luna iunie. Pentru aprilie, timpul este deja foarte scurt’, a spus Teodorovici.
El a precizat că până în acest moment au fost depuse în jur de 9.000 de bonuri fiscale.
Ministrul Finanţelor a adăugat că o altă abordare a loteriei fiscale vizează orientarea către zonele unde evaziunea fiscală este ridicată.
Cealaltă idee a loteriei fiscale este mergem pe zonele unde evaziunea fiscală este ridicată. Este o propunere de a face, lunar, o astfel de tombolă a bonurilor fiscale venite din această zonă. Într-o lună să fie legumele şi fructele, în alta băuturile alcoolice, de exemplu. (…) Mai este o idee ca la finalul unui an să putem discuta o deducere a cheltuielilor pe persoană fizică, cheltuieli care să provină dintr-o astfel de zonă unde evaziunea fiscală este ridicată. Este o idee pe care o analizăm pentru a crea un astfel de mecanism. De exemplu, la finalul uni an persoana care vine cu bonul fiscal de pe zona de legume-fructe poate să aibă o deducere, un procent din cei 16% aplicat pe partea de venit. Tombola pe aceste domenii ar trebui să intre în vigoare din luna iunie-iulie cel târziu’, a mai afirmat Teodorovici.
Prima extragere la loteria bonurilor fiscale a avut loc în data de 13 aprilie, iar bonurile câştigătoare sunt cele emise în data de 7 februarie, cu valoarea cuprinsă între 6 lei şi 6,99 lei. Posesorii acestor bonuri au la dispoziţie 30 de zile pentru a le depune la ANAF in vederea participării la împărţirea premiului de un milion de lei aferent extragerii.
Loteria va fi organizată lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată şi ocazional, de Sărbători.
Pentru extragere sunt valabile bonurile fiscale achitate cu cardul, cu bonuri de masă, precum şi cele eliberate de casele de schimb valutar sau de firme neplătitoare de TVA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here