„Ministrul drujba” a gresit candidatura! Alexe le promite taranilor din Iasi cluster IT, parcuri tehnologice si usi deschise la Bruxelles

0
53

Costel Alexe, candidatul liberal la functia de presedinte al Consiliului Judetean Iasi este, cu siguranta, unul dintre cei mai rupti de realitate candidati pe care i-a avut acest judet. Asa cum bombeurile lustruitilor sau pantofi nu prea au gustat tarana prafuitelor comune ale Iasului, nici vorbele nu-i sunt din acelasi film. Intr-un judet in care iesenii isi rup masinile prin gropi, in care scoile si gradintele inca mai au veceuri mostenite dupa model turco-iobagesc, adevarate focare de infectie si pericole pentru prescolari si scolari, in care analfabetismul este la el acasa iar elevii nu au pus mana in viata lor un laptop, Alexe vine cu niste basini electorale  si promite construirea unor mega structuri IT.

 „Unul dintre fenomenele grave care au afectat și afectează regiunea Moldovei în ultimii ani este acela al exodului de populație. Și mai ales tânără. Fie că vorbim de forța de muncă calificată sau de cea nespecializată, moldovenii își părăsesc localitățile de naștere sau cele în care și-au format familii în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit. Unii, aleg orașele din Vestul României, alții părăsesc granițele țării, cu toții pleacă în căutarea unui loc de muncă care să fie plătit proporțional cu efortul depus.  Ceea ce s-a înțeles în județe precum Cluj, Timișoara, Bihor, Arad etc și anume că parcurile industriale nu sunt mofturi, acestea sunt creatoare de locuri de muncă”, a spus Alexe.

Imediat dupa ce a numerotat aceste exemple de succes, pe care nu le-a raportat la nivelul de trai si la nivelul de pregatire a populatiei din judetul Iasi, Alexe a trecut la promisiuni pe persoana fizica.

„Eu, Costel Alexe, cred că operaționalizarea de parcuri industriale poate crea noi locuri de muncă şi atrage investiții străine.  Economia locală va avea în Consiliul Județean, condus de mine,  un partener activInstituția va conduce eforturile de transformare a județului Iași într-un areal de localizare a afacerilor. Prin Parteneriatul  Metropolitan extins vom dezvolta parcuri industriale și incubatoare de afaceri.

În următorii 4 ani, vom operaționaliza cel puțin trei parcuri industriale pentru atragerea de investitori și punerea la dispoziție a unei infrastructuri complete în vederea dezvoltării de afaceri care vor genera atât locuri de muncă, dar și  venituri la bugetele comunităților. 

Până în 2024, vom operaționaliza Parcul Industrial de la Leţcani, cel de la Holboca, precum și un Parc Industrial în zona Pașcani.  De asemenea, avem în vedere două mari zone metropolitane care se pretează pentru proiecția și execuția de parcuri industriale private (axa Tomești-Holboca) și parcuri tehnologice (axa Miroslava-Lețcani).

 Îmi propun ca președinte al Consiliului Județean să creăm un cluster IT&C “Iaşi – Innovative Hub” prin perfectarea unui parteneriat între mediul de afaceri, mediul academic și mediul administrativ. Ceea ce ne dorim noi liberalii, după ce vom câștiga președinția Consiliului Județean și majoritatea în cadrul legislativului, este ca “Iaşi – Innovative Hub” să devină un loc destinat inovației în toate sectoarele de importanță strategică pentru această regiune a Europei şi în care industria IT-ului, în special a software-ului, va îndeplini exact rolul pe care îl are, adică cel de industrie suport.

În “Iaşi – Smart&Innovative city” ne propunem să concentrăm cât mai mult din capacitatea de inovaţie, cercetare şi creaţie din această parte a României şi a Europa (graniţa de Est). Practic, ne dorim să construim „un oraş și un județ al inovatorilor”. Pentru a nu rămâne doar în sfera teoretică vreau să spun că din punctul meu de vedere  “Iaşi – Innovative Hub” presupune: dezvoltarea de produse inovative „made in Iaşi”, precum şi atragerea investitorilor străini care vor oferi o creștere economiei ieșene. Susținerea, promovarea şi facilitarea antreprenorialului, va crea contextul favorabil pentru dezvoltarea de noi idei, business-uri şi produse noi. 

Mă angajez în același timp să realizăm o investiție de 5 mil. euro în realizarea unui parc tehnologic IT&C care să angajeze, în primii 2 ani, 1000 de tineri specializați în domeniul IT şi în industriile conexe”, a spus Alexe, intr-un discurs desprins din intentiile si inventiile unui alt presedinte liberal al CJ Iasi, Cristi Adomnitei.

Nu in ultimul rand, gandind cu mintea lui, Alexe sustine ca reprezentarea Iasului la nivel guvernamental este ceva perimat si cam fara efect, asa ca intinde miloaga tocmai la Bruxelles.

 „Vom înființa, la Bruxelles, un birou de reprezentare al județului nostru. Vom face acest lucru în parteneriat cu Primăria Iași, convinși fiind că suportul pe care îl pot oferi cele două instituții nu va fi doar o susținere a mediului de afaceri sau a celui investițional, ci întreaga comunitate va beneficia de acest instrument menit să integreze mai bine interesele Iașului în capitala Europei și să devină o poartă de intrare a celor care decid să investească aici pentru Iași”, a conchis Alexe.

Si totusi, drumuri, toalete, siguranta, educatie, infrastructura sanitara, utilitati, etc. etc. etc. pe astea cine la aduce in judet?

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 2 =