Ministrul Mediului, paravan pentru un prapad ecologic. Firma unui taximetrist a defrisat padurea Dobrovat sub nasul lui Costel Alexe

0
101

Padurea Dobrovat din judetul Iasi a fost taiata si transportata de mafia lemnului intr-un timp record. In timp ce toata Armata, Politia si Jandarmeria e ocupata cu amendarea celor care ies din case, mafia lemnului a taiat, copac cu copac, cea mai seculara padure din Iasi. Aceasta padure a rasa de pa harta judetului Iasi în doar câteva zile în a doua jumătate a lunii martie cu largul concurs al Direcţiei Silvice şi a responsabililor din Ministerul Mediului. Sub pretextul regenerării, s-au tăiat, în doar câteva zile, hectare întregi de pădure într-o afacere de peste 1 milion de euro. Conform datelor oficiale, s-au tăiat 10.000 de metri cubi de masă lemnoasă. Imaginile prezentate de presa locală din Iaşi şi de mai mulţi activişti de mediu sunt apocaliptice: pădurea Bucium-Dobrovăț, deşi este sit Natura 2000 şi n-ar trebui să poată interveni cineva acolo, aproape că a fost rasă de pe faţa pe o autorizație de regenerare. Justificarea: copaci de esență tare, stejar, ajunși la vârsta de peste 100 de ani, înlocuiți cu vlăstarele din jur. Fotografiile arată însă cu totul altceva. .

Vă informez că PRIMUL OM căruia i-am trimis pozele şi i-am spus că la Dobrovăţ o pădure dispare sub ochii noştri a fost chiar Costel Alexe. Auzisem că pregătise cătuşele pentru cei care distrug pădurile. Dar am păţit ca în filmul  LA PIOVRA…  am anunţat pe cineva care, din păcate, a tăcut complice… şi prin mesaje indirecte mi s-a transmis că e …legal… să tăiem arbori seculari”, a scris pe facebook , fosta senatoare PNL Mihaela Popa.

Practic, o defrisare ilegala care are acordul lui Costel Alexe, dupa cum sustine si Mihaela Popa care îl acuză pe Alexe că ar face parte din caracatiţa mafiei lemnului.

Firma unui taximetrist, paravan pentru prapadul ecologic

Prăpădul ecologic a fost executat de o firmă obscură din Iaşi, Tera Forest, care aparţine unui taximetrist. Aceasta a obţinut autorizarea de a exploata metrul cub de masă lemnoasă cu 100 de lei, el fiind vândut mai departe, pe piaţa liberă, cu minimum 250 de lei.

Lichidarea pădurii Dobrovăţ pare să fie doar antreul servit de tăietorii de lemne. Conform Reporter de Iaşi, pe 9 aprilie, autorităţile ar urma să aprobe o tăiere de aproape patru ori mai mare: 38.000 de metri de cubi de pădure, într-o afacere cifrată la 15 milioane de lei.

Macelarul in blana de oaie

În toată această perioadă, Ministerul Mediului dă asigurări că nu se petrece nimic ilegal şi că se iau măsurile necesare. Conform unui ordin de ministru, Alexe însuşi va putea retrage certificatul de atestare a unei firme exploatatoare, dacă au fost constatate tăieri ilegale în parchete neautorizate realizate de respectiva firmă sau angajaţii acesteia. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial pe 30 martie. Cu toate acestea, Alexe prefera sa deturneze atentia de la macelul ecologic de la Iasi, sustinand ca judetul Iasi nu se afla pe harta retelor ilegale de taieri de paduri.

Mai mult, acest sinistru ministru sustine faptul ca nu va opri exploatarile forestiere din apropierea Iasului asa cum nu va opri nici o alta exploatare din tara asta, si ca silvicultorii sunt cei mai grozavi, bine scolarizati si cinstiti oameni din Romania.

Pentru a va edifice asupra intentiilor acestui ministru in ce priveste existenta  pe mai departe a padurilor romanesti, va vom reda integral comunicatul din care rezida o grija verbala in exces fata de paduri, dar zero masuri.  Mai mult, ministrul are tupeul de a trage presa de urechi, acuzand-o ca isi baga nasul in cazurile defrisarilor ilegale si ca incearca sa stopeze acest fenomen pe care l-ar avea sub control, ca inaspreste amenzile, dar, cu toate acestea, taierile ilegale sunt mai cu spor decat in mandatele trecute.

Înțeleg emoția pe care o trăiți când poate vedeți transporturi de masă lemnoasă prin fața dumneavoastră, sau citiți postări și articole de presă mai mult sau mai puțin fundamentate și cu siguranță înțeleg puterea emoțională a amintirilor recente, când multe păduri au dispărut de pe hartă, dar vă cer să aveți încredere în specialiștii de bună credință pe care îi avem!

Așa cum aveți încredere în medici că își respectă jurământul lui Hipocrate și vor salva viața oamenilor, în polițiști, pompieri și militari că își respectă jurământul de a vă proteja în preajma pericolelor, la fel îmi doresc să aveți încredere în specialiștii din silvicultură căci jurământul lor este să protejeze și să se asigure că generațiile următoare se vor bucura de pădurile țării.

Mă înclin în fața unor oameni care își onorează blazonul, își respectă profesia.  DA! Sunt primul ministru de resort care și-a asumat public faptul că în ultimii 30 de ani din pădurile României s-a exploatat un volum considerabil de lemn fără autorizație, de multe ori cu complicitatea autorităților și vă asigur că îmi doresc ca toate cazurile investigate de organele de cercetare penală să fie sancționate conform rigorilor legii, indiferent de orice alt detaliu!

Toleranță Zero! Fără Compromisuri: Cine greșește – plătește!

Sunt și voi rămâne un ecologist convins și vă asigur că îmi desfășor activitatea cu bună credință, asigurându-mă că este respectat cadrul legal, iar instituțiile din subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și cele partenere acționează în interes public.

Dincolo de aceste aspecte aș vrea să ofer câteva clarificări referitoare la fondul articolului:

Sunt zeci de materiale video, declarații publice, atât la audieri cât și la emisiuni tv, articole de presă în care am declarat public: obiectivul fundamental în acest mandat este operaționalizarea SUMAL, un sistem eficient de urmărire a trasabilității materialului lemnos blocat în guvernarea PSD. Sunt primul ministru al mediului preocupat cu adevărat de acest lucru și împreună cu STS și aparatul propriu lucrăm pentru a livra acest sistem în termenul asumat: iunie 2020! (n.r. pana la acest termen, e liber la massacre ecologice).

SUMAL-ul va permite monitorizarea trasabilităţii transporturilor de materiale lemnoase prin intermediul GPS cu o periodicitate de până la 5 minute, accesul în timp real la evidenţa electronică a intrărilor şi ieşirilor materialelor lemnoase din depozite cu confirmări de primire online. Un alt punct vizează fotografierea transporturilor de lemne: pentru fiecare transport vom implementa automatizarea informațiilor privitoare la cantităţile din camioane. Prin SUMAL scopul nostru final este de a stopa cât mai mult transporturile de lemne cu acelaşi document sau cu încărcături mai mari în camioane decât cele specificate în documentele de însoţire a mărfii.

Când am preluat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor am ascultat toate părţile implicate şi am ȋnţeles metodologia de lucru, cadrul legal, procedurile prin care se stabilesc amenajamentele, lucrările de împădurire și exploatare și vă mărturisesc că am cunoscut în această perioadă numeroși silvicultori de mare calitate, am înțeles că dincolo de cazurile negative prezentate în presă, noi, românii, avem o școală de silvicultură de tradiție și renume peste hotare”, a spus Alexe.

Este profund nedrept, în goana după rating sau capital electoral, să îți bați joc de o profesie, să îți bați joc de mii de specialiști, de ingineri, de profesori renumiți, de studenți și absolvenți ai universităților de silvicultură din țară făcând amenajamente silvice pe facebook și în mass media, aruncând în derizoriu munca lor și punând gratuit stigmatul corupției!

Este incredibil cum ”sub protecția anonimatului” se poate în ziua de azi să faci afirmații nefondate, neverificate și să desconsideri un domeniu, când zeci de cadre universitare, zeci de profesioniști în domeniu erau la un telefon distanță, se putea cere audit sau expertiză din Timișoara, Brașov; București sau Suceava și se puteau prezenta puncte de vedere fundamentate și validate științific!

Rămân fidel principiilor mele și preocupat de conservarea și extinderea fondului forestier al țării și am convingerea că Pădurile României, inclusiv Codrii Iașului, vor fi exploatate sustenabil și durabil, pentru ca atât noi, cât și generațiile viitoare să ne bucurăm și să utilizăm corect și eficient atât partea de resursă regenerabilă, cât și componenta de recreere și agrement pe care pădurea ne-o oferă!”, a spus Alexe.

Barbologie ieftina, politicianista, in care tupeul merge pana intr-acolo incat se infirma o evidenta, mizand pe un fapt demonstrat de istoria post-decembrista, cum ca presa latra, mafia lemnului, padurile nu le iarta!

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here