Misterul dezastrului ecologic de pe raul Bahlui a fost “dezlegat”– “Mii de pesti au murit sufocati din cauza lipsei de oxigen”

0
74

Mortalitatea piscicolă  de la conflueța râului Bahlui cu Jijia  – nod hidrotehnic Chiperești s-a produs din cauze naturale, sustin reprezentantii Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Potrivit acestora, angajatii Sistemului de Gospodărire a Apelor Iaşi  au intervenit în cursul zilelor de 31 Iulie și 1 august 2020 pentru a preleva probe de apă în vederea efectuării analizelor fizico-chimice, pentru a descoperi cauzele mortalității piscicole de la confluența cursului de apă Bahlui cu Jijia – nod hidrotehnic Chiperești.

În urma deplasării pe teren a reprezentanților Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași și a Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au fost identificate  exemplare de pești morți, de mici dimensiuni, la limita albiei minore a cursului de apă Bahlui, precum și în zonele cu vegetație specifică de pe malurile acestuia, din loc în loc, pe tronsonul cursului de apă cuprins între pod Sfântul Ioan – confluența râu Jijia. Au fost prelevate probe de apă din 3 secțiuni de monitorizare de pe râul Bahlui. Din rezultatele analizelor de laborator s-a constatat un nivel scăzut de oxigen. Având în vedere precipitațiile înregistrate în cursul zilei de 30.07.2020, produse local cu intensitate mai mare, urmate de scăderea bruscă a temperaturii, coroborat cu valorile reduseale oxigenului din apă, au condus la înregistrarea locală a  mortalitații piscicole”, sustin sefii institutiei.

Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Iaşi din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad continuă colectare materialului piscicol din zonă și în cursul zilei de 2 august 2020, urmând ca acesta să fie neutralizat de o firma specializată.

Marius GAVRILESCU                    

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here