Moldoveancă arestată la Moscova, după ce a fost acuzată de spionaj în favoarea României

0
69

O moldoveancă care făcea parte din Consiliul de Administrare al Inter RAO a fost arestată la Moscova. Pe numele ei, Carina Țurcan este acuzată că ar avea relații cu SIE (Serviciul de Informații Externe al României).
Potriviti Kommersant, Carina Țurcan, 43 de ani, ar fi făcut spionaj în favoarea României. Femeia ar deține dublă cetățenie a Republicii Moldova și Federației Ruse și anterior a fost responsabilă de subdiviziunile RAO EAS din Moldova, Ucraina și România.
În CV-ul de pe site-ul companiei INTER RAO scrie că femeia a studiat în Republica Moldova și Spania. Presa moscovită se întreabă de ce Carina Țurcan a fost învinuită de spionaj și nu de trădare de patrie.
Țurcan a fost reținută vineri, 15 iunie. În aceeași zi au fost efectuate percheziții în biroul și locuința acesteia. În prezent, moldoveanca riscă până la 20 de ani de închisoare.
O sursă citată de Interfax susține că Țurcan este acuzată că a ajuns în posesia unor secrete de stat pe care le-a divulgat unei țări din Estul Europei. Țurcan ar fi colaborat cu oameni de afaceri despre care se spune că ar avea legături cu serviciile de informații din România.
Carina Țurcanu face parte din consiliul de directori ai grupului Inter RAO EES încă din 2012. Anterior, Carina Ţurcan a condus unul dintre cele mai cunoscute birouri de avocaţi din Republica Moldova și a activat în cadrul companiei Gas Natural Fenosa.
Grupul rusesc Inter RAO EES controlează mai multe companii de distribuție și generare a energiei electrice din Rusia și fostul spațiu sovietic, iar după capacitatea instalată a centralelor electrice dețiunute se numără printre primele 10 companii din lume

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here