Moldovenii care detin carciuma Veranda, cercetati de procurorii DIICOT. Exista suspiciunea ca restaurantul functioneaza fara autorizatie intr-un spatiu ilegal

0
94

Patronii carciumii Veranda sunt cercetati de procurorii DIICOT. Restaurantul este pe acoperişul Halei Centrale, care a fost în proprietatea imobiliarului Cristin Zămosteanu. Iniţial, Primăria respinsese proiectul în anul 2016. Un an mai târziu a fost de acord cu restaurantul. Luna aceasta a apărut un certificat de urbanism pentru intrare în legalitate a unor lucrări executate pe acoperişul clădirii
Procurorii DIICOT extind cercetările în dosarul în care este anchetat unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din Iaşi. Conform informaţiilor „Ziarului de Iaşi”, DIICOT a solicitat de la Primărie documente în relaţie cu Hala Centrală („MCM Center”), fostă proprietate a firmei M.Chim, companie patronată de Cristin Zămosteanu. Omul de afaceri a vândut imobilul în 2020 către doi miliardari din afara Iaşului. Vânzarea a fost de bun augur pentru firma lui Zămosteanu: cifra de afaceri s-a triplat (103 mil. lei), iar profitul s-a înzecit (37 mil. lei) în comparaţie cu anul 2019. În dosarul deschis acum trei ani, DIICOT face verificări în cazul unor infracţiuni precum: constituirea unui grup infracţional, delapidare, folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii, evaziune fiscală şi spălare de bani. Amintim că, în vara anului 2020, Zămosteanu a fost arestat preventiv în acest dosar, fiind eliberat după două luni.
Din informaţiile ZDI, procurorii vor să verifice circumstanţele unor lucrări realizate pe acoperişul Halei Centrale, unde se află restaurantul „Veranda”, local frecventat de imobiliarii Iaşului. Astfel, DIICOT a solicitat toate documentaţiile care au stat la baza autorizării şi funcţionării restaurantului. Ordonanţa de predare a înscrisurilor a fost trimisă la Primărie la scurt timp după ce municipalitatea a eliberat un certificat de urbanism de intrare în legalitate pentru amenajarea unei pergole retractabile (demontabilă) pe numele firmei Gastrohala SRL. În afara documentelor de urbanism, DIICOT solicită Primăriei să transmită cine este proprietarul terasei „Veranda” şi cine a solicitat avize pentru lucrări pe acoperişul Halei Centrale. De asemenea, procurorii solicită autorizaţia de funcţionare a terasei, în cazul în care acest act există.
Astfel, de la respingerea supraetajării parţiale în 2016, Primăria a ajuns să autorizeze, în cele din urmă, unele lucrări de închidere a terasei circulabile. Dar se pare că nici această autorizaţie nu a fost îndeajuns atât timp cât, la începutul lunii martie, Primăria a eliberat un certificat de urbanism pentru intrare în legalitate a unor lucrări executate pe acoperişul clădirii.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here