Moș Nicolae vine cu daruri la Ateneul Național din Iași

0
73

Seara zilei de 6 decembrie se anunță plină de cadouri culturale pentru publicul ieșean. Deschiderea Pieței de Crăciun, cu focuri de artificii și prima zăpadă din Iași, expoziția „Mihail Sadoveanu – 60 de ani de la trecerea la cele veșnice” și premiera piesei de teatru „Baltagul” sunt evenimentele la care sunt așteptați ieșenii.
Conform tradiției din ultimii cinci ani, în seara zilei de 6 decembrie, în fața Ateneului Național din Iași, se va deschide Piața de Crăciun, ediția a VI-a. „Evenimentul este adresat tuturor celor care vor să se bucure de spiritul Crăciunului, de figurine luminoase, brazi împodobiți, sănii, prima zăpadă din Iași și un impresionant spectacol de artificii” a precizat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului. Luminile festive se vor aprinde la ora 18.30, urmate de un foc de artificii, lansate de pe clădirea Ateneului.
În foaierul instituției va fi amenajată o expoziție dedicată lui Mihail Sadoveanu, sub semnul celor 60 de ani de la trecerea lui la cele veșnice. Expoziția va cuprinde manuscrise, documente și fotografii originale, din colecția Salonului Marilor Români, precum și un portret al scriitorului, semnat de Iulia Hălăucescu și un bust de bronz, realizat de Ion Irimescu. Obiectele pot fi vizitate în Foaierul Ateneului toată luna decembrie.
Seara se va încheia cu premiera piesei de teatru „Baltagul”. Dramatizarea romanului omonim al lui Mihail Sadoveanu, este pusă în scenă de regizorul Toma Hogea, cu celebra actriță Maia Morgenstern în rolul principal și o apariție inedită a lui Teodor Corban. Piesa de teatru s-a bucurat de un succes impresionant în rândul ieșenilor, toate cele șase reprezentații programate, atât în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului, cât și pe scena Teatrului Național, fiind vândute în timp record.

Distribuția spectacolului „Baltagul”:
Maia Morgenstern – Vitoria Lipan
Teodor Corban – Nichifor Lipan
Alexandra Paftală – Baba Maranda
Răzvan Grosu – Gheorghiță Lipan
Cezara Fantu – Minodora Lipan
Dumitru Florescu – Calistrat Bogza, Toma Macovei
Codrin Dănilă – Preotul Dănilă, Ilie Cuțui
Erica Moldovan – Maria Vasiliu
Florin Gorgos – Iorgu Vasiliu, Funcționarul, Hoț
Florin Gardan – Subprefectul
Dani Popa – Mitrea, Neamțul
Gelu Ciobotaru – Moș Pricop, Prefectul
Mara Lucaci – Hoț
Mariana Dumitrache – Baba Dochia
Mălina Balcan – O femeie
Adaptare scenică și Regie – Toma Hogea
Scenografie – Alina Dincă Pușcașu
Muzica – Cari Tibor
Video design – Andrei Cozlac
Asistent regie – Erica Moldovan

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here