„Muzeul” de Valentin Talpalaru, un nou spectacol-lectură la Teatrul Național Iași

0
65

Luni, 7 iunie, la Teatru³, de la 19:00, proiectul „Lecturi³” continuă cu premiera spectacolului-lectură „Muzeul”, piesă a dramaturgului ieșean Valentin Talpalaru, propusă să urce pe scenă de juriul alcătuit din reprezentanții celor trei parteneri ai acestui program, Teatrul Național Iași, Muzeul Național al Literaturii Iași și revista Alecart.

 Regia spectacolului îi aparține actriței Georgeta Burdujan, iar din distribuție fac parte: Dumitru Georgescu, Catinca Tudose, Constantin Avădanei, Livia Iorga, Mălina Lazăr.

Așa cum publicul este deja obișnuit, spectacolele din proiectul „Lecturi³” beneficiază de intrare liberă în sală, în limita locurilor disponibile.

 Despre piesa devenită spectacol-lectură, Valentin Talpalaru scrie:

Am încercat, pe cât posibil să respect povestea și spectacolul unei piese de teatru. Sunt un împătimit al genului și acum am încercat să trec de cealaltă parte a «baricadei»! Am încercat să scriu ca și cum aș fi în sală, ca spectator și nu la un birou cu propriile idei, într-un soi de monolog păgubos. Fiecare trebuie să regăsească partea lui din spectacol. Am ales parabola pentru expresivitate, iar mesajul, pentru că trebuie să fie și un mesaj, este, cred, la vedere. La această piesă am mai adăugat două care vor apărea la Editura Junimea și care cred că vor avea o soartă fericită, pentru că locul pieselor de teatru este, în primul rând, scena.”

Valentin Talpalaru s-a născut la 15 mai, 1953, în orașul Târgu Frumos, unde absolvă studiile gimnaziale și liceale. Debutează în revista liceului, „Miorița”, revistă premiată la concursul revistelor școlare. Din 1972 este student al Facultății de Filologie din Iași, secția română – franceză. În 2008 obține titlul de doctor în științe filologice în cadrul aceleiași universități.

Debutează simultan în revistele „Cronica” de Magda Ursache și „Convorbiri literare” de Ioanid Romanescu în 1974. Publică în revistele menționate și în „Alma Mater”, viitoarea revistă „Dialog”.

După absolvirea studiilor este  repartizat ca  profesor de limba și literatura franceză în Botoșani. Începând cu 1991 devine metodist la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” din Iași, ulterior inspector la Inspectoratul pentru Cultură al Județului Iași, în prezent muzeograf la Muzeul Literaturii Române Iași.

Din 2006 realizează, în calitate de colaborator al Radio Iași, emisiunea „Convorbiri literare”.

Premii ale Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România pentru poezie precum și alte numeroase premii în țară și Republica Moldova.

Este invitat la Festivalurile de Poezie de la Struga, Macedonia de Nord, Kartal, Turcia, Chișinău, Republica Moldova și la cele din țară. Poezii publicate în antologii din Macedonia de Nord, Turcia, Franța.

Cărți publicate (selectiv): Intonații, debut colectiv la Editura Junimea în 1989; Ghemuit într-un sâmbure, versuri, Iași, Editura Junimea, 1989; Nopți cu chirie, Iași, Editura Cronica, 2004; Biblioteci rurale centenare din județul Iași, Iași, Editura Vasiliana’98, 2004; Liniștea vînatului, versuri, Iași, Editura Junimea, 2005; Acordorul de semne, versuri, Iași, Editura Junimea, 2006;  Commedia dei media, publicistică, Iași, Editura Princeps Edit, 2007; Strada Măicuța, roman, Iași, Editura Tipo Moldova, 2008; Povestirile de pe Măicuța, Iași, Editura Opera magna2009, Academia de la Suceava și Schola Latina de la Cotnari. Un proiect cultural european din secolul al XVI-lea, istorie literară, Iași, Editura Opera Magna, 2012; Cu amurgul în lesă, antologie de autor, Iași, Editura Junimea, 2013, Din poezia vinului, antologie din lirica universală, Iași, Editura Opera magna, 2014, Poemele Deltei. Rodion, versuri, Iași, Editura Junimea, 2016; Interviuri pînă la un punct, publicistică, Iași, Editura Doxologia, 2017, 35 de poeme în căutarea unui titlu, Iași, Editura Junimea, 2019.

Aida POPA

 
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here