„Năpasta (…și era pădurea singură…)” – premieră la Uzina cu teatru

0
70

Un nou eveniment excepțional este oferit de Teatrul Național Iași duminică, 1 noiembrie, de la ora 19:30, la Uzina cu Teatru: premiera „NĂPASTA (…și era pădurea singură…)” de I.L. Caragiale, un spectacol de Adi Carauleanu.

Spectacolul deschide suita evenimentelor organizate pe parcursul întregii luni de Naționalul ieșean, cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la înființarea instituției Teatrului Național Iași și a sărbătoririi Zilei Dramaturgiei Românești.

Adi Carauleanu i-a reunit în acest proiect pe Călin Chirilă, Emil Coșeru, Diana Chirilă, Andrei Grigore Sava; costumele au fost create de scenografa Rodica Arghir.

Spectacolul marchează și o aniversare specială, 20 de ani de carieră remarcabilă, dedicați de actorul Călin Chirilă scenei Naționalului ieșean. 

Adi Carauleanu, regizorul spectacolului:

„Trăim vremuri de grea cumpănă! Nori… de frică acoperă încet, încet  Lumea! Oamenii privesc neputincioși…prezentul și viitorul! Acțiunea piesei noastre este… în trecut. Oare? Mi-am dat seama, îngrozit, că toate personajele Marelui Caragiale, reacționează… din frică:

Dragomir, (Călin Chirilă, probabil cel mai bun în acest rol, din ce am văzut eu până acum), ucide din dragoste și trăiește cu groază în suflet atâția ani, sperând că nu va fi descoperit. FRICA! Anca își sacrifică viața, trăind cu ucigașul soțului ei, în înfrigurata speranță… că-l va demasca! Câtă TEAMĂ are femeia asta în determinarea sa?! (Diana Chirilă dovedește cu acest rol că este o importantă actriță a TNI). Aflat la început de carieră, Andrei Grigore Sava trăiește prin personajul Gheorghe, iluzia… zadarnicei povești de dragoste. Teama îl acoperă (în speranța cuceririi Ancăi), în viața lui măruntă. Probabil și când merge la școală (învațător fiind), bănuiește că doi-trei dintre elevii lui îi știu frământările și, probabil, sunt și mai deștepți ca el! FRICA!

Frica ocnașului ION… e determinantă! Lui îi este frică de … Dracu! De fapt, de răul din Om! Nu știu ce vor face personajele în viata lor viitoare! Cum vor trăi, cum vor suporta, cum vor înțelege! Dar știu ca Ion (Emil Coșeru, cu totul și cu totul altfel în ocnaşul-nebun) va fi împăcat cu lumea asta plină de… nori! FRICA GUVERNEAZĂ OMENIREA!!!”

„Năpasta”, ultima piesă de teatru scrisă de Ion Luca Caragiale, a avut premiera pe 3 februarie 1890, la Teatrul Național din București, avându-i în distribuție pe C. I. Nottara (Ion), Aristizza Romanescu (Anca), Grigore Manolescu (Dragomir) și Costin Mărculescu (Gheorghe). 

Următoarele reprezentații sunt programate pe 5, 6 și 14 noiembrie. Biletele se pot achiziționa de la Agenția Teatrală (tel. 0232 255999) și de pe teatrulnationaliasi.roentertix.romyticket.ro.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here