Nasteri care se transforma in cosmar. Medici care distrug vieti

0
74

Intram in casa familiei Hritcu, intampinati de fiica cea mare. Intr-o camera din capatul apartamentului ingrijit se aud miscari. Dupa cateva minute de asteptare, Mihaela Hriscu apare purtandu-l in brate pe Vlad.

E cam suparat pentru ca a trebuit sa faca putina gimnastica”, spune mama si il alinta precum pe un bebelus. Vocea ei este incarcata de dragoste si de ceva nedefinit care nu suna deloc a renuntare.  

Vlad nu vorbeste si nu se misca singur. Scanceste si isi misca doar ochii. E singura expresie a nevoilor lui.

Vladut a fost nescut prematur, la 30 de saptamani, de un kilogram jumatate, si nu l-au pus la oxigen. L-am nascut noaptea si nu l-au pus la incubator. „Nu trebuie, ca respira singur, mi-a spus o rezidenta de-a doctoritei Stamatin de la Cuza Voda. La un ecograf s-a descoperit ca a facut hemoragie intracerebrala bilaterala”, a spus mama.

Cand a plecat din spital, asistentele au atentionat-o sa nu care cumva sa spuna ca copilul a plecat bolnav din maternitate.

Dupa nastere a inceput calvarul. In fiecare saptamana, Mihaela Hriscu facea cate o programare la neurolog, pediatru, oftalmolog sau medicul de familie.

La 7 luni, Vladut a facut primul computer tomograf iar rezultatul a fost catastrofal- leziuni pe creier.

Acum, sansele de remediere a deficientelor de care sufera Vlad sunt la mana specialistilor. Cand l-am vizitat prima oara pe Vlad, mama tocmai se pregatea pentru o deplasare la un centru de recuperare din Busteni, acolo unde il duce anual pe baiat pentru sedinte de logopedie speciala cu un specialist din Cluj.

Acasa, cateva ore pe saptamana, Vlad este vizitat de un kinetoterapeut. „Am mai mers la Fundatia Bethany dar, din pacate, au spus ca nu mai au bani pentru a sustine sedintele. De de la logopedie ne-a dat afara de la 1 septembrie, fara sa ne anunte. Deoarece le-am reprosat acest lucru, ne-au chemat sa ne spuna ca nu ne mai pot primi nici la Kinetoterapie, incepand cu 1 decembrie”, ne spune Mihaela Hriscu.

Familia locuieşte într-un apartament cu 3 camere, moştenire de la părinţi, mobilat şi utilat cu bunuri de strictă necesitate.

Minorul Hriţcu Vlad este persoană încadrată în grad de handicap grav, mama sa fiind asistentul său personal (copilul suferă de tetrapareză spastică, fiind nedeplasabil). Şcolarizarea minorului se efectuează la domiciliu. Conform declaraţiilor mamei, minorul are nevoie de o serie de terapii şi cursuri de logopedie, pentru care familia nu are resursele financiare   necesare.În prezent, domnul Hriţcu Ilie nu are nici un venit, fiind în concediu fără plată, datorită condiţiilor de la locul de muncă. Venitul familiei este format din salariul de asistent personal al doamnei Hriţcu, în sumă de 1271 lei şi alocaţiile de stat pentru copii, în cuantum de 284 lei”, se arata in ancheta sociala a Directiei de Asistenta Sociala Iasi

Pe 14 decembrie, Vlad a implinit 11 ani, asa ca l-am vizitat din nou, pentru a-i duce un pachet de pampersi si un dar de Mos Craciun.

Cazul familiei Hriscu se afla in evidenta DAC Iasi si face parte din Campania “Daruim de Craciun”, initiata de AgoraPress.

Pentru cadourile oferite de Craciun, aducem  multumiri speciale Fundatiei Ecologice Green si Fundatiei Terramold.

Nelu PAUNESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here