Neutralizarea dezastrului de pe Bahlui, ca la 1907: baraje din baloti de paie, lavete si perne. Apele poluate, pline de materiale absorbante

0
83

Evoluția fenomenului de poluare accidentală, de pe cursurile de apă Nicolina, Bahlui, Jijia se află sub control, iar pe râul Prut, este în scădere, fiind la valori apropiate de concentrațiile maxime admise în cursurile de apă, sustin reprezentantii Administratiei Natioanle a Apelor Romane.

În intervalul 25 – 26  februarie 2017 au continuat acțiunile de intervenție în vederea stopării și diminuării efectelor poluării accidentale cu hidrocarburi și produse petroliere, de pe platforma industrială a S.C. FORTUS S.A. produsă în după amiaza zilei de 23 februarie.

Intervențiile s-au derulat inclusiv, pe parcursul nopții, și au constat în principal în realizarea de baraje limitatoare plutitoare suplimentare, realizarea de baraje fixe realizate din pari și cadre de lemn, consolidate cu împletituri din plasă de sârmă sau plase cu ochiuri fixe, în fața cărora au fost instalate baraje din baloți de paie îmbrăcați în pânză hessian, împrăștierea, în permanență, de material absorbant ecologic sub formă de praf și material granular, lavete și perne absorbante, recuperarea materialului absorbant îmbibat și suprasaturat cu hidrocarburi și stocarea acestuia în containere în vederea neutralizării, precum si recuperarea de substanțe petroliere în recipienți pentru neutralizare la societăți specializate.baraj-1000

Au fost concentrate echipele de intervenție ale Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad (SGA Iași,  SGA Botoșani, SGA Vaslui, SGA Galați) sprijinite de două formații de intervenție ale Administrației Bazinale de Apă Siret, respectiv SGA Bacău și SHI Pașcani. În intervalul de la producerea evenimentului și până în prezent, au fost realizate și  menținute funcționale un număr de 19 secțiuni fixe intercalate cu baraje absorbante plutitoare, pe toate tronsoanele de cursuri de apă afectate, respectiv Canal de legătură Valea Adâncă, Canal Nicolina,  râul Bahlui și râul Jijia, până la confluența acestuia cu râul Prut.

În prezent, sunt concentrate eforturile de stopare și diminuare, pe sectorul Canalului Nicolina și, în special, pe tronsonul Canalului de legătură Valea Adâncă, unde se fac eforturi pentru recuperarea manuală a materialului rezidual și a apei contaminate, localizată în principal în cinci ochiuri mari de apă, cu recuperarea în recipienți și containere.

Concomitent, se acordă o mare atenție igienizării, neutralizării și recuperării materialului absorbant impregnat cu hidrocarburi, de pe malurile cursurilor de apă afectate și de asemenea, recuperarea în vederea neutralizării tuturor materialelor folosite la intervenții. Periodic, sunt recoltate probe de apă, în vederea efectuării analizelor fizico-chimice privind calitatea apei, în secțiuni bine stabilite. Pe râul Prut, rezultatele analizelor ne arată că evoluția fenomenului este, în continuă scădere, fiind la valori apropiate de concentrațiile maxime admise în cursurile de apă. Până în prezent, nu s-a semnalat mortalitate piscicolă”, a declarat Catalina Bragaru, purtator de cuvant Administratia Nationala Apele Romane.

Marius GAVRILESCU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here