Nichita retinut de DNA! Filmul unei zile istorice pentru Iasi (VIDEO)

0
70

Ora 7.56. Procurorii DNA efectueaza perchezitii in aceasta dimineata la sediul Primariei Iasi, a Politiei Locale, dar si la locuinta primarului Gheorghe Nichita. Perchezitiile sunt efectuate la Primarie, la casa din Copou a primarului, la sediul Politiei Locale si la Salubris. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

8.30. „Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni asimilate celor de corupție, comise de la începutul anului 2015 până în prezent. În cursul zilei de 30 aprilie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 21 locații situate în județul Iași, din care trei sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, au anuntat procurorii DNA, printr-un comunicat.
Perchezitiile DNA – structura centrala Bucuresti realizate la Iasi vizeaza, potrivit unor surse citate de postul de televiziune Realitatea, faptul ca primarul Gheorghe Nichita folosea institutiile publice din subordinea Primariei in folos propriu. Potrivit surselor, de exemplu politistii locali erau trimisi sa faca filaje in cazul unor anume persoane incomode pentru primar, apoi acestia ii raportau direct edilului informatiile obtinute.

0ra 8.35 La locuinta primarului Nichita, din strada Petre Andrei, ajuge avocatul Ionel Nechita.
Ora 10.15: Al doilea avocat, Marius Striblea, ajunge la locuinta primarului, fiind chemat Gheorghe Nichita.

Ora 11.30 Se pare ca in urma perchezitiilor facute acasa la unul dintre sefii Politiei Locale s-au descoperit si tigari cu marijuana. Perchezitii au loc la locuintele directorului si adjunctului de la Politia Locala, Liviu Hliboceanu si Georgel Grumeza, dar si acasa la directorul de la Salubris, Ioan Apostol.

Ora 14.30 Primarul Gheorghe Nichita a fost urcat de jandarmi  in duba ce a fost trasa din fata vilei sale din Copou, pentru a fi dus la DNA Bucuresti, la audieri. Principalul capat de acuzare este abuz in serviciu

Ora 14.50. Mascatii de la Jandarmerie l-au ridicat si pe Stefan Avarvarei, seful Serviciului Disciplina in Constructii din cadrul Politiei Locale

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a fost ridicat de procurorii DNA, în urma percheziţiilor făcute la locuinţa sa, dar şi la sediul primăriei şi la Poliţia Locală, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost comise în acest an, edilul fiind dus la Bucureşti.

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, este suspectat de abuz în serviciu, fiind acuzat că îi folosea pe angajaţii Poliţiei Locale, instituţie subordonată primăriei, să supravegheze anumite persoane, iar directorul Poliţiei Locale îl ţinea la curent cu toate detaliile legate de persoanele urmărite.
Potrivit unor documente ale anchetatorilor, începând cu luna ianuarie a acestui an primarul Gheorghe Nichita a solicitat unor angajaţi ai Poliţiei Locale Iaşi, instituţie aflată în subordinea sa, să efectueze acţiuni de supraveghere operativă a unor persoane, folosind personalul instituţiei şi bunurile aflate în dotarea Poliţiei Locale Iaşi.
Pentru a cunoaşte exact deplasările unor persoane despre care dorea să cunoască toate detaliile, Nichita i-a pus pe poliţişti să le supravegheze şi să supravegheze inclusiv persoanele cu care acestea se întâlnesc. Anchetatorii mai spun că primarul Iaşiului le dădea dispoziţie directorului general al Poliţiei Locale Iaşi, Liviu Hliboceanu şefului de serviciu Ştefan Avarvarei să trimită poliţişti din subordine în locurile unde ştia că sunt persoanele de care era interesat şi le cerea poliţiştilor să îl ţină la curent cu toate detaliile – cât stau într-un loc, cu cine se întâlnesc, unde pleacă şi de unde vin.
De asemenea, Nichita dispunea ca poliţiştii locali să acceseze inclusiv bazele de date ale instituţiei pentru a verifica autoturismele şi baza de date a evidenţei populaţiei, pentru a afla cât mai multe detalii în legătură cu proprietarii respectivelor autoturisme, cu care se întâlneau persoanele despre care Nichita dorea să le cunoască tot anturajul, susţin procurorii
Conform surselor citate, când persoanele urmărite se aflau într-o încăpere, Nichita îi cerea lui Hliboceanu să pună un poliţist sau să stea el acolo pe toată durata în care persoana urmărită se afla în acel loc, iar acesta se conforma şi râmânea acolo chiar şi ore întregi.
Nichita Gheorghe, profitând de funcţia deţinută, a solicitat şi a primit date care nu sunt destinate publicităţii, în afara oricăror atribuţii de serviciu, şi în îndeplinirea unui interes personal“, mai spun anchetatorii, potrivit cărora cheltuielile făcute cu folosirea maşinilor Poliţiei Locale în interesul lui Nichita erau decontate de către Hliboceanu şi Avîrdanei prin ordine de serviciu în care treceau activităţi profesionale şi deplasări profesionale, deşi în realitate foloseau maşinile Poliţiei şi combustibil pentru interesul personal al lui Nichita.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here