Noaptea Muzeelor la Palatul Cesianu-Racoviță. Doar pentru o zi revine recordul pieței românești de artă

0
107

În premieră, în Noaptea Muzeelor, recordul pieței românești de artă – „Țărăncuță cu basma albă”, semnată de Nicolae Grigorescu, revine în fața pasionaților de artă, la Palatul Cesianu-Racoviță. Iubitorii de artă vor avea ocazia să admire în „Camera Colecționarului” cea mai valoroasă operă de artă din România, care revine după 4 ani în fața publicului doar pentru o zi. Capodopera „Țărăncuță cu basma albă” a fost adjudecată în toamna anului 2018 pentru 340.000 de euro în cadrul evenimentului „Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești și reprezintă cea mai scumpă operă de artă care s-a vândut vreodată în România.
Apariția este o ocazie rară, prilejuită de Noaptea Muzeelor și Ziua Națională Nicolae Grigorescu, care este marcată pe 15 mai, ziua de naștere a pictorului național. În acest an se împlinesc 184 de ani de la nașterea lui Nicolae Grigorescu, considerat fondatorul picturii române moderne şi un simbol naţional pentru modul în care a adus în prim-plan valori ale spiritualităţii româneşti.
Totodată, cei care vor păși pragul Palatului Cesianu-Racoviță vor avea ocazia să viziteze și inedita expoziție de fotografie „Portret de Superheroy” dedicată strângerii de fonduri pentru copiii din Ucraina care s-au refugiat în România. Astfel, 33 de portrete ale unora dintre copiii ucraineni, care și-au găsit casă în țara noastră în ultimele două luni, spun povestea dinainte și din timpul războiului.
Expoziția face parte din campania de strângere de fonduri pentru Centrul Comunitar preșcolar dedicat copiilor ucraineni „Superheroyi de Ucraina”, inițiat de Asociația Plan B. În acest fel, vizitatorii expoziției de la Palatul Cesianu-Racoviță vor avea ocazia să admire portretele copiilor și să contribuie la cauza caritabilă, donând direct în expoziție prin accesarea unui QR Code.
Programul celei de-a XVIII-a ediție a Nopții Muzeelor, la Palatul Cesianu-Racoviță, de pe str. C.A. Rosetti, nr. 5, este: sâmbătă, 14 mai, ora 19:00 – duminică, 15 mai, ora 02:00.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here