Noi actori la Ateneul National din Iasi

0
57

Doi tineri actori se alătură echipei Ateneului Național din Iași. Astfel, în urma audiției organizate la sediul instituției, Mara Lucaci și Daniel Popa au fost selectați din cei peste 50 de tineri talentați, veniți din toată țara, pentru a participa la următoarele producții teatrale ale Ateneului. Cei doi se vor alătura echipei, preluând ștefeta de la Ana Hegyi și Andrei Ciobanu, cărora le suntem recunoscători pentru întreaga activitate depusă pe scena Ateneului. Aceștia din urmă vor putea fi văzuți în continuare în spectacolele consacrate. Încă de la înființarea trupei de actori, Ateneul a avut misiunea de a rula generațiile, dând astfel o șansă de afirmare pe o scenă profesionistă tinerilor actori.

Mara Lucaci a absolvit Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, din Iași, Facultatea de Teatru anul trecut, iar în prezent urmeză studiile masterale, specializarea Artele spectacolului, la aceeași facultate. Actrița, născută în Bacău mărturisește că a descoperit pasiunea față de teatru încă din timpul liceului, când făcea parte dintr-o trupă de amatori. După trei ani de studii în care s-a dezvoltat profesional, în ultimul an de licență a avut norocul de a colabora cu „Teatrul Municipal Bacovia” la spectacolul „Crocodil”, în regia lui Horia Suru. Au urmat alte două colaborări cu „Teatrul FIX”, unde a evoluat sub regia lui Sebastian Bădărău și o colaborare recentă cu Radu Afrim („Orașul cu fete sărace”) la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”. Mara Lucaci: „Mă declar mândră că fac parte din actorii norocoși ai generației mele, acest post la Ateneul Național fiind o rampă de lansare de care toți absolvenții au nevoie. Sunt recunoscătoare că am primit această șansă și promit că mă voi bucura de ea și o voi exploata până la capăt.”

Daniel Popa s-a născut la Fălticeni și a absolvit Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, din Iași, Facultatea de Teatru, Secția Artele spectacolului – Actorie anul acesta. A colaborat cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, dar mai ales cu Ateneul Național din Iași, unde publicul l-a admirat în spectacolele „Comedie cu olteni” (regia Ovidiu Cuncea), „Pijamale” (regia Andrei Ciobanu), „Cenușăreasa” (rega Toma Hogea) sau „O scrisoare pierdută” (regia Ovidiu Lazăr). Daniel Popa se descrie ca fiind un actor muncitor și perfecționist: „Norocul nu mi-a fost străin, viața mea s-a bazat până acum, și sper că voi mai conta, pe întâlnirile cu oamenii potriviți. De la părinții care m-au susținut mereu, la Emil Coșeru, profesorul meu, și până la Ovidiu Cuncea, primul om ce mi-a oferit încredere în această, impropriu spus, profesie, cu toții au însemnat, înseamnă și vor însemna foarte mult pentru mine. Nu orice proaspăt absolvent se angajează imediat într-un teatru. Asta mă face și mai fericit, pentru că mereu am simțit că cineva, undeva, are grijă ca piesele de șah să fie așezate cum trebuie.”

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 3 =