Noile norme de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului, lansate în dezbatere publică

0
61

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a lansat, luni, în dezbatere publică proiectul de hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011. Documentul asigură, în principal, aplicarea unitară la nivelul întregii țări a legislației în domeniu, prin punerea în acord a normelor metodologice cu prevederile Legii nr. 66/2016. Actul normativ adoptat în aprilie a modificat programul de acordare a concediului și indemnizația pentru creșterea copiilor.

Potrivit noii legislații, au fost eliminate opțiunile de concediu și nivelurile maxime ale indemnizației, modul de stabilire a celor 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani înainte de nașterea copilului, dar și modalitatea de stabilire a veniturilor care se iau în calcul în raport cu perioada de eligibilitate sunt doar câteva dintre măsurile propuse prin noul proiect normativ.

Noua lege prevede, de asemenea, prelungirea, din oficiu, a perioadei de acordare a stimulentului de inserție pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a Legii nr. 66/2016, se aflau în plată, prelungirea sau reluarea concediului pentru creșterea copilului și a indemnizației în cazul celor care au optat, în baza reglementărilor anterioare, pentru concediul de până la 1 an, dar și reluarea, tot din oficiu, a plății drepturilor în cazul în care au fost suspendate ca urmare a neachitării impozitelor și taxelor locale, inclusiv pe perioada de suspendare.

Proiectul mai stabilește că persoanele care au născut anterior intrării în vigoare a Legii nr. 66/2016 și care nu au îndeplinit condițiile de eligibilitate prevăzute de OUG nr. 111/2010, dar îndeplinesc condițiile mai favorabile referitoare la cele 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani înainte de nașterea copilului, pot beneficia de drepturile conferite de lege, de la data depunerii cererii.

În plus, la solicitarea indemnizației de creștere a copilului va fi suficientă depunerea în copie a documentelor justificative și confruntarea acestora cu originalul, fără a mai fi nevoie de legalizarea lor. În cazul copiilor născuți în străinătate, certificatul/extrasul de naștere va fi solicitat în traducere autorizată, nu și legalizat, ca până acum.

Potrivit precizărilor făcute de Ministerul Muncii, noul proiect de act normativ nu implică niciun efort bugetar suplimentar.

Proiectul de hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, poate fi găsit AICI.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here