O elevă din Iași va participa la Olimpiada Internațională de Chimie Mendeleev

0
74

În perioada 21 aprilie – 27 aprilie 2019, Saade Sandra, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Iași va participa la Olimpiada Internațională de Chimie Mendeleev, 2019. Olimpiada va avea loc în St. Petersburg, Federația Rusă. Din lot mai fac parte alți 5 elevi. Echipa elevilor participanți la Olimpiada Internațională de Chimie Mendeleev este selectată anual în cadrul Olimpiadei Naționale de Chimie (ONCh). Timp de 5 ore, elevii rezolvă cel puțin 6 probleme de chimie organică, anorganică, fizică și chimie analitică, propuse de profesori universitari. Primii șase clasați formează echipa României. Olimpiada Internațională de Chimie (IMO-53) este un concurs internațional foarte important, iar România participă la acest concurs din 2004. Concursul este recunoscut pentru sarcinile foarte complexe și dificile.

Modestia, sinceritatea, inteligența și devotamentul definesc personalitatea acestei tinere. Saade Sandra, a reușit să facă performanță la nivel național la două discipline diferite: chimia și limba germană.

La chimie, pregătirea Sandrei a fost coordonată de profesor Mărioara Lăcătușu. Tabloul rezultatelor obținute la fazele naționale ale Olimpiadei de Chimie arată astfel:

            2014 – Mențiune MEN (locul 5);

2015 – Premiul I – medalie de aur;

        – Premiul special pentru cea mai bună lucrare teoretică;

        – Premiul pentru cea mai bună lucrare practică;

2016 – Mențiune specială;

2017 – Mențiune MEN(locul 8);

2018 – Mențiune MEN (locul 6);

2019  – Mențiune MEN (locul 6) ;

          – calificare în lotul lărgit al României pentru Olimpiada  Internațională;

          – calificare la Olimpiada  Internațională de Chimie ”D. Mendeleev”.

            Iar cel al rezultatelor obținute la Olimpiada Națională de Limbă Germană modernă arată astfel:  

            2018  – Premiul III;  

                      – calificare în lotul lărgit al României pentru Olimpiada  Internațională.  

2019   – calificare la faza națională ce va avea loc în luna mai 2019.

Studiul aprofundat al chimiei și al limbii germane înseamnă pentru Sandra o călătorie către propriile trăiri și o întoarcere spre sine, o exprimare autentică a visului de a lupta pentru un ideal cu pasiune și perseverență. Cei care o cunosc și o apreciază știu că nu a fost doar un exercițiu al minții și al memoriei, acest parcurs a necesitat multă mobilitate și motivație, a fost o întrecere cu timpul, un antrenament de forță și o serie lungă de sacrificii. Pasiunea pentru filosofia și limba germană a venit din dorința de a dezvolta și latura umanistă, de a lua contact cu o nouă mentalitate în ceea ce privește construcția lingvistică, de a depăși orice barieră de ‘’neînțeles’’ și de a avea  perspectivă completă asupra posibilităților de viitor.

Olimpiadele școlare la care a participat au reprezentat forma esențială de pregătire care confirmă că munca asiduă și disciplina au o răsplată pe măsură, fiecare își găsește sensul și drumul. Nu măsurarea cunoștințelor și competiția sunt cuvintele cheie, nici performanțele obținute, ci parcursul în sine, dezvoltarea continuă a competențelor, traseul plin de provocări, de studiu și efort susținut, de cărți, formule, demonstrații și experimente, dar și de experiențe de viață de neuitat. Eleva Sandra Saade va urma cursurile universității de prestigiu Oxford, unde a fost admisă la profilul Chemistry, pentru a-și desăvârși drumul în cunoaștere la cel mai înalt nivel.  

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here