O firma cercetata de DNA, castiga un pot de 3,5 milioane de euro de la primarul liberal Mihai Chirica

0
59

Centru multifunctional din cea mai insalubra zona a Iasului, Cicoarei, are declarat un castigator. Potul de 3,5 milioane de euro, fonduri europene, se duce catre una dintre firmele agreate de primarul liberal, Mihai Chirica, dar nu si de DNA. La finalul anului 2017, firma Elit Construct din Vaslui a fost trimisa in judecata pentru supraevaluarea costurilor unor materiale

Primăria Municipiului Iași a primit o ofertă în cadrul unei licitații organizate pentru încredințarea lucrărilor aferente „Proiectului integrat de regenerare urbană și socială în zona Cicoarei – Centrul multifuncțional Cicoarei”. Procedura de achiziție publică are o prevedere bugetară maximă de 12.554.467 lei, fără TVA (14.939.815,73 lei, cu TVA) și a atras oferta firmei Elit Construct SRL din Vaslui.

Contractul de finanțare europeană a fost semnat de primarul Mihai Chirica pe 5 mai. Valoarea totală a proiectului este de 16.846.646,85 lei (aproximativ 3,51 milioane de euro), iar finanțarea se va realiza prin intermediul Programului Operaţional Regional – Axa IV „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” – Obiectivul specific 4.3: „Îmbunătățirea regenerării fizice, economice și sociale a comunităților marginalizate în municipiile reședință de județ din România”.

Centrul multifuncțional va fi construit pe strada Sofia Nădejde (fostă Cicoarei), suprafața terenului studiat pentru Planul Urbanistic Zonal fiind de 7.700 metri pătrați, din care 15% vor reprezenta spații verzi. Noua construcție va avea un regim de înălțime P + 4E (cu o înălțime maximă 20 de metri de la cota terenului natural în aria construită).

În cadrul centrului vor fi organizate spaţii pentru activităţi educative dedicate dezvoltării copiilor şi tinerilor care locuiesc în cartierul Cicoarei şi în zonele învecinate. Astfel, proiectul prevede construirea unei săli de spectacole cu o capacitate de 120 de locuri, a unei săli de sport cu peste 150 de locuri în tribună, de săli de IT și audiții muzicale, a unei biblioteci etc.

Despre noua firma de casa a primarului

Liderul de asociere, Elitconstruct, şi directorul firmei (Bogdan Cioncu) au fost trimişi în judecată de DNA Iaşi, în august 2017, pentru „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene“.

Este vorba despre un contract cu Primăria din Huşi pentru realizarea unui parc la 2 km de oraş. Procurorii DNA au acuzat faptul că firma a supraevaluat costurile unor materiale.

Cu toate acestea, firma trimisă în judecată de DNA a castigat increderea Primariie Iasi, institutie condusa la acea vreme tot de Mihai Chirica, si i s-a pus in mana, fara nicio problema, un contract de 8,8 milioane de lei pentru construirea a doua blocuri cu locuinţe sociale, cu finanţate de la bugetul local.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 3 = 5