O noua campanie de colectare a deşeurilor electrice şi electronice

0
68

Autoritățile locale și Serviciul Local de Colectare Iași, împreună cu partenerii locali, încurajează cetățenii să fie responsabili față de mediu și să participe la acțiunea de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice organizată în perioada 24 septembrie – 12 octombrie în Municipiul Iași.

Cetățenii au ocazia să scape gratuit de deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE). Campania este susținută de Primăria Municipiului Iași, SC Salubris S.A., Garda de Mediu Iași,APM Iași, Palas Mall, United Business Center, Asociația Teris, Fabrica de Print șiUniversitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași.  Acțiunea vizează și educarea publicului cu privire la impactul negativ al eliminării necorespunzătoare a deșeurilor electronice, fiind susținută de Asociația Română pentru Reciclare – RoRec.

DEEE reprezintă prescurtarea pentru ”deșeuri de echipamente electrice și electronice”, însemnând aparate electrice și electronice aflate la sfârșitul duratei lor de viață utilă (atât stricate, cât și vechi, ieșite din uz). Deșeurile electrice au devenit fluxul cu cea mai rapidă creștere din lume în materie de deșeuri și de riscuri pentru sănătatea oamenilor. Experții declară că eliminarea iresponsabilă a acestor electronice a contribuit în mare măsură la degradarea mediului înconjurător și la înregistrarea unui număr tot mai mare de cazuri de probleme de sănătate grave.

Aparatele electrice stricate sau care nu mai sunt folosite pot fi aduse la Centrul permanent de Colectare DEEE Iași, de pe strada Pompei nr.3 (zona Podul de Piatră), în perioada 24 septembrie – 12 octombrie, între orele 10.00-17.30, sau la unul dintre punctele de colectare provizorii ce vor fi disponibile în perioada 24-28 septembrie, între orele 10.00-15.00, în următoarele locuri din Iași:

  • Sediul SC Salubris S.A., Șoseaua Națională nr.43
  • Centrul de cartier Tătărași, str. Vasile Lupu nr.8
  • Centrul de cartier Alexandru cel Bun, str. Tabacului nr.18
  • Centrul de cartier Nicolina, str. Petre Țuțea nr.2
  • Centrul de cartier Păcurari, Șoseaua Păcurari nr.34
  • Centrul de cartier Frumoasa, Bld. Poitiers nr. 20-22

Serviciul Local de Colectare Iași poate prelua gratuit aparatele electrice grele sau voluminoase, de la domiciliu, sediu de firmă sau instituție! Ieşenii sunt invitaţi să sune gratuit la TelVerde 0800 444 800, număr disponibil zilnic între orele 9.00-17.00, și să facă o programare.

Echipa Serviciului Local de Colectare Iași asigură colectarea gratuită a acestor deșeuri electrice șitransportul în siguranță către fabricile de reciclare acreditate după standarde europene, acolo unde aceste deșeuri vor fi tratate și reciclate conform normelor de mediu.

Participând la această acțiune de colectare, ieşenii au şansa să câștige unul dintre premiile oferite prin tragere la sorți: un aspirator Philips, un boiler electric Indesit, două cuptoare cu microunde Candy, 5 mașini de călcat Philips, 5 mixere Philips și 10 truse de accesorii scule Bosch.

Tragerea la sorți a câștigătorilor va avea loc pe 13 octombrie, la ora 12.00, la Centrul de Colectare DEEE Iași, de pe strada Pompei nr.3, cu ocazia Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice, eveniment sub umbrela căruia este organizată și acțiunea de colectare din Municipiul Iași.

Lansată în Uniunea Europeană, campania Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice trage un semnal de alarmă asupra nevoii de a crește gradul de colectare selectivă a aparatelor electrice și electronice uzate. La nivel european, numai 35% din deșeurile electrice ajung să fie reciclate! Restul de 75% sunt aruncate la gropile de gunoi, unde poluează resurse vitale – apa, aerul, solul. 26 de membri ai WEEE Forum și în jur de 40 de organizații diferite din 20 de țări din întreaga lume sunt implicate în această campanie.

Mai multe detalii despre campanie pot fi obţinute de pe site-ul www.colecteaza.ro sau apelând gratuit la TelVerde 0800 444 800, pentru mai multe detalii despre colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here