O nouă facilitate oferită de DLEP Iaşi: plata prin SMS a taxei pentru buletin

0
65

Direcția Locală de Evidență a Persoanelor (DLEP) Iași a lansat astăzi o nouă facilitate pentru cetățenii care solicită eliberarea unui nou act de identitate sau a unui document specific activității Stării Civile. De astăzi, 24 aprilie, se pot plăti prin SMS taxele pentru cărțile de identitate definitive sau provizorii, ca alternativă la metodele deja existente: plata la casieriile Serviciului de Evidență a Persoanelor sau din centrele de cartier, la care se adaugă plata online pe ghișeul.ro.

Dorim să oferim o nouă alternativă de plată a taxelor specifice activităților de stare civilă și evidență a persoanelor. Începând de astăzi, 24 aprilie, se poate plăti prin SMS echivalentul contravalorii actelor de identitate: 7 lei pentru cartea de identitate definitivă respectiv un leu pentru cartea de identitate provizorie. Ulterior, după data de 1 mai, aceeași facilitate va fi disponibilă și pentru taxa de procesare dosar specifică activității de Stare Civilă. Este un proiect important, care menține instituția pe linia digitalizării, cu scopul de a obține pe viitor suplimentarea acestor servicii, totul pentru simplificarea procedurilor, a eficientizării timpului cetățeanului, în strânsă legătură cu permisivitatea pe care o oferă legislația din domeniu.” a explicat directorul DLEP Iași, Marius Bodoga.
La transmiterea SMS-ului, se va genera automat un e-mail către o adresă electronică dedicată (creată de reprezentanții DLEP Iași) care va conține dovada plății. Aceasta va fi listată de către lucrătorul de la birou și va fi atașată la dosar, fiind eliminat astfel timpul de așteptare al cetățenilor de la ghișee.
De regulă, la primă oră de program cu publicul, la ghișeele Serviciului de Evidență a Persoanelor, sunt în așteptare de la 20 până la 50 de persoane, chiar 200 persoane în timpul verii. Folosindu-se de plata taxelor prin SMS, timpul de așteptare pentru soluționarea cererilor va fi considerabil redus. Numărul scurt la care se pot trimite SMS-uri este 7530, cu textul IS7 CNP, dacă se dorește cartea de identitate definitivă, IS1 CNP, dacă este vizată cartea de identitate provizorie, IS12 CNP pentru taxa de procesare dosar pentru activitatea specifică Stării Civile. Prin SMS, un solicitant va achita 1,5 euro (fără TVA) pentru buletin, sau 0,2 euro (fără TVA) pentru cartea de identitate provizorie” a mai spus directorul DLEP Iași.
În anul 2017, s-au eliberat 56 427 chitanțe la Serviciul de Evidență a Persoanelor, respectivă 14 329 chitanțe pentru activitățile specifice Serviciului de Stare Civilă. Deja, serviciile instituției de programare online pe cele trei paliere: căsătorii, acte de identitate și transcrieri au depășit pragul de 215 000 de persoane programate online, de la lansarea acestor facilități.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here